Сергій Кондрачук: «В облраді засідатиме суддя, проте не йому визначати, хто буде головою»

1820 0

Ми у соцмережах:

Сергій Кондрачук

Непростим видався тиждень у голови Рівненської обласної ради Сергія Кондрачука. Адже триває підготовка до «бюджетної» сесії, яка запланована на 11 березня. Успішність її проведення й стане для Сергія Кондрачука важливим екзаменом напередодні 100 днів відтоді, як він очолив обласну раду. До того ж все ще тривають судові засідання у справі щодо визнання незаконним обрання голови ради та його заступників. 17 березня судове засідання відбудеться в сесійній залі обласної ради, бо до слухання справи мають залучити й усіх 64 депутатів.

— Суддя проведе виїзне засідання у сесійній залі обласної ради. Адже третьою стороною до справи долучили усіх 64 депутатів, а в суді немає зали, яка б могла вмістити таку кількість, — пояснює Сергій Кондрачук. — Особисто я не був на жодному засіданні та не бачу логіки туди ходити. Бо жоден суд не може призначити чи звільнити керівництво обласної ради. Якщо сьогодні є воля більшості депутатів, щоб головою Рівненської облради був Сергій Кондрачук, то так буде. Якщо ж суд знайде якісь незаконні дії у моєму призначенні, то наступного дня буде проведена сесія, на якій депутати призначать очільника і заступників голови обласної ради. Якщо у мене не буде підтримки колег, то депутати без рішення суду можуть у будь-який момент змінити керівництво обласної ради.

— Які у вас тепер відносини з головою Рівненської ОДА Віталієм Ковалем та керівниками депутатських фракцій, які не підтримували ваше обрання?

— З головою обласної державної адміністрації у мене нормальні робочі відносини. Ми постійно на зв’язку з Віталієм Ковалем та вирішуємо ті питання, які потрібні для Рівненщини. Схожа ситуація й з головами усіх без винятку фракцій. Особисто я не ділю депутатів на тих, хто мене підтримав, і тих, хто не підтримав. На нарадах у моєму кабінеті завжди присутні представники усіх без винятку фракцій обласної ради. Усі керівники фракцій звертаються до мене з тих питань, які важливі для їхніх виборців. Тобто є ділове спілкування та нормальний робочий процес.

— Уже минув місяць відтоді, як ви долучилися до інспекції стадіону «Авангард». Місто все чекає, що область допоможе з коштами на його реконструкцію, а вона допоможе?

— Востаннє на тему «Авангарду» з міським головою Олександром Третяком ми спілкувалися напередодні тієї інспекції. У його кабінеті була проведена нарада у досить широкому колі. Була досягнута домовленість, що будемо очікувати субвенції з державного бюджету на розвиток спортивної інфраструктури. Якщо буде розуміння, що держава допоможе з будівництвом, то до спільного фінансування реконструкції стадіону долучаться і міська, і обласна ради.

Про розміри співфінансування поки говорити зарано. Однак у мене є чітке переконання, що цей стадіон можна буде добудувати лише завдяки спільним зусиллям влади на усіх рівнях. Особисто мені дуже хочеться, щоб «Авангард» був збудований. Наприклад, з обласного бюджету ми фінансуємо різні напрямки у спорті. І тут виникає питання: хто на Рівненщині може зібрати тисячі людей в одному місці? Очевидно, що на новому стадіоні, окрім футболу, буде й легка атлетика. Ці спортивні заходи об’єднуватимуть десятки тисяч мешканців нашого краю. Тому кожна копійка, витрачена на стадіон «Авангард», стосуватиметься максимальної кількості людей на Рівненщині. З іншого боку, мені прикро, коли наш «Верес» грає на рівних з однією з кращих команд України, але після матчу наші футболісти не можуть повернутися в Рівне. Адже на території міста немає локації для тренувань.

— Знаємо, що ви аналізували діяльність комунальної аптеки. Збитків вона не завдає, але й великих заробітків теж не приносить. Як ви плануєте розвивати цю перспективну галузь?

— Виявилось, що наша мережа складається з одного закладу. Більше того, аптека орендує приміщення у міськради Рівного. Тому щомісяця в бюджет обласного центру за оренду сплачується чимала сума. І це дивно, бо коли зайти в будь-яку лікарню обласного підпорядкування, то можна побачити чималу кількість приватних аптек. Ці приватні аптеки працюють у приміщеннях обласної ради, біля них збираються черги. Дивно, що для комунальної аптеки місця там не знайшлося. Я зібрав усіх керівників наших медичних установ та одразу заявив, що так надалі бути не може. Ми будемо працювати над розширенням мережі «Аптеки ліки», яка належить громаді області. А керівники медичних закладів мають знайти у себе місце для нашої аптеки. Причому, не найгірше!

— Під час одного зі своїх виступів ви зазначили, що на Рівненщині є 64 самодостатніх керівники громад. І це є та перемога децентралізації, на яку всі очікували. Що ви мали на увазі?

— Це я сказав на колегії Рівненської ОДА. І усі державні чиновники мене прекрасно зрозуміли. Адже я згадував себе, коли їздив на колегію обласної державної адміністрації як голова РДА. Тоді я розумів, що їду на розмову до свого безпосереднього керівника, яким є голова ОДА. На цій колегії мене могли підняти, спитати і насварити. Зараз же все інакше. Керівників ОТГ обрали виборці. Тому на колегію вони їздять як самодостатні керівники, а не як підопічні на килим до начальника. Спілкування уже відбувається як рівний з рівними. Розумію, що керівники громад мають багато проблем. Тому я намагаюся усіляко їм сприяти. Саме для цього було створено координаційно-консультативну раду при голові обласної ради. Ми збираємося в останній четвер кожного місяця, а порядок денний засідання формують самі керівники громад.

— Обласна рада формує комісію з обрання директора Острозької психлікарні. Скажіть, які ще кадрові зміни можливі у комунальних закладах?

— Ситуація в Острозі виникла лише після службового розслідування. Після нього за згодою сторін діючий керівник написав заяву на звільнення. Саме тому був оголошений конкурс. Всі інші призначення керівників комунальних закладів, в яких завершився контракт, відбуватимуться на черговій сесії обласної ради 11 березня. Депутати мають призначити дев’ятьох керівників.

— До цього в мережі активно поширювали інформацію, що ви маєте претензії до керівника управління майновим комплексом облради Валентина Кирилюка. Що буде з ним?

— Оскільки у нього завершився контракт, то був оголошений конкурс. На нього подалися три претенденти, в тому числі й Кирилюк. Щодо Кирилюка, то слово «претензії» мені не подобається. У мене були зауваження і пропозиції до його роботи. Десь він дослухався і проблеми усунув, десь — ні. Однак рішення щодо нього прийматиме депутатський корпус.

— Чому обласна рада вирішила не чекати завершення судів стосовно головного лікаря обласної лікарні, а призначила виконувача обов’язків, реформувавши при цьому опіковий центр, який очолював попередній очільник?

— Справа стосовно попереднього лікаря зараз перебуває на стадії касації. Залежно від того, яким буде рішення суду, такі заходи ухвалить і обласна рада. Однак Рівненська обласна лікарня зараз має керівника. Особисто у мене є бажання, щоб там відбулися зміни, яких прагнуть мешканці області. Адже до мене, як голови облради, надходили звернення, що у приймальному відділенні пацієнти очікували по кілька годин і до них ніхто не підходив. Пацієнт, який потрапляє до обласної лікарні, має відчувати позитивні зміни. Надіюся, що новому керівнику це вдасться зробити.

— Дорогий ангіограф досі лежить в гаражі обласної лікарні. Чи з’ясовували ви ситуацію, чому так трапилося?

— Не хочу кивати на попереднє керівництво. Наскільки мені відомо, то стіни приміщення, де має працювати апарат, уже дошивають свинцем. Необхідний комплекс робіт ведеться. Однак це правда. Необхідний пацієнтам апарат кілька років простояв у гаражі. Нікому до нього не було діла. Тому запустити його в роботу — це уже завдання нового керівництва лікарні.

— Знаємо, що в обласну лікарню має приїхати перевірка МОЗ. Що вони хочуть там знайти?

— Для перевірки не потрібні якісь особливі приводи. Зараз у мене ще немає висновків перевірки, але не думаю, що хтось їде туди цілеспрямовано щось шукати. Ми розуміємо, що світ охопила пандемія. Це слово уже в багатьох людей викликає алергію, проте пандемія все ж є у нашому житті. Надіюсь, що перевірка не лише шукатиме винних, але й дасть дорожню карту вирішення певних проблем. Звісно, якщо вони у нас є.

— Якщо повернутися до бюджетної сесії, можливо, ви б назвали ті важливі об’єкти на Рівненщині, які цього року будуть профінансовані?

— Бюджетна комісія обласної ради, яка фактично є єдиним органом, що надає рекомендації усьому депутатському корпусу, рішення про внесення змін до бюджету ще не прийняла. На момент нашої розмови, а це — 5 березня, бюджетна комісія розглянула усі питання порядку денного. Однак питання внесення змін до бюджету депутати вирішили «винести за дужки» сесії. Оскільки рішення комісії немає, то я, як голова, запропонував депутатам новий підхід до розподілення бюджетних коштів. Хочеться, щоб під час голосування за бюджет були враховані інтереси депутатів усіх фракцій. Але визначатимуться уже винятково депутати на сесії. Тоді й буде зрозуміло, на які об’єкти буде виділено фінансування.

Спілкувався Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також