Щавель для здоров’я

980 0

Ми у соцмережах:

Щавель для здоров’я

Щавлевий борщ — улюблена страва багатьох. Однак кислувате листя цієї рослини спочатку використовували з лікувальною метою, а не в кулінарії.

Щавлем лікували застуду, сік щавлю використовували для зняття головного болю, ревматизму і навіть туберкульозу. Також щавель сприяє поліпшенню роботи печінки, відтоку жовчі, покращує показники крові (сприяє підвищенню гемоглобіну, тому щавель використовували для лікування анемії), роботу серця і судин.

Листя щавлю, яке вживають в їжу, багате клітковиною. Тому щавель сприяє нормальній роботі органів травлення і покращує роботу кишечнику. А насіння щавлю в народній медицині застосовується при проносі. Найбільше в щавлі міститься вітаміну С: 100 г свіжого листя щавлю містить 50 мг аскорбінової кислоти, тобто добову норму споживання для людини. Також листя щавлю багате вітамінами групи В, Е, РР, мінералами, харчовими волокнами.

Однак щавель можна їсти без обмежень далеко не всім. Щавлева кислота сприяє утворенню каменів у нирках, тому при порушеннях водно-сольового обміну щавель їсти не можна. Протипоказаний щавель також при артритах, ревматизмі та інших проблемах з суглобами. Надмірне вживання щавлю може викликати проблеми з травленням.

Щоб щавель приніс користь, а не шкоду, не слід їсти його частіше 2-3 разів на тиждень, навіть якщо ви абсолютно здорові. При приготуванні страв з щавлю не використовуйте посуд з алюмінію або чавуну: щавлева кислота може вступати в реакцію з цими металами і сприяти вивільненню токсичних речовин з такого посуду.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також