Що дає цибуля організму: названо 8 причин їсти цей овоч

Користь цибулі доведена науковими дослідженнями.

3 хв. читання
Про користь цибулі розповідають не лише в народі, вона доведена й науковими дослідженнями. Зокрема відомо, що цей продукт має антиоксидантний ефект, захищає від ракових захворювань, підтримує імунну систему. Тому ввести цибулю до свого раціону – простий спосіб покращити здоров’я, пише verywellhealth.com з посиланням на наукові дослідження.
Зазначається, що цибуля містить фітонутрієнти – сполуки, які рослини виробляють для захисту від бактерій, вірусів і грибків. Ось які її основні переваги для здоров’я людини.
1. Допомагає боротися з бактеріями

Цибуля знищує такі шкідливі бактерії, як escherichia coli (E. coli), staphylococcus aureus (S. aureus), bacillus cereus. Дослідження свідчать, що кверцетин – один із флавоноїдів, який міститься в цибулі, – здатний уповільнювати розмноження багатьох видів бактерій. 

2. Має протираковий ефект

Деякі дослідження вказують, що споживання цибулі може зменшити ризик розвитку певних видів раку, особливо раку шлунково-кишкового тракту. Той же кверцетин, за даними досліджень, може пригнічувати ріст Helicobacter pylori (H. pylori) – бактерії, пов’язаної з розвитком раку шлунка.
3. Зменшує запалення
Цибуля містить флавоноїди, глутатіон, сполуки селену, вітаміни E і C, які мають антиоксидантний ефект, допомагаючи організму боротися зі шкідливими вільними радикалами.
4. Допомагає контролювати рівень цукру в крові
Екстракт цибулі у поєднанні з антидіабетичними препаратами знижує рівень цукру у крові на 35-50% залежно від дози.
5. Підтримує здоров’я кісток
Дослідження показали, що один із найпотужніших компонентів цибулі – пептид GPCS – може запобігати руйнуванню кісткової тканини, зменшувати втрату кісткової маси та знижувати ризик переломів.
6. Покращує травлення
Цибуля є чудовим джерелом пребіотиків, які сприяють здоров’ю кишкової мікрофлори. Вона містить інулін – сполуку, що стимулює розмноження корисних бактерій у кишечнику.
7. Містить багато корисних речовин
Ось яка харчова цінність ½ склянки сирої цибулі: калорії – 30, жири – 0 г, холестерин – 0 мг, вуглеводи – 7 г, клітковина – 1 г, цукри – 5 г, білки – 1 г, натрій – 0 мг, калій – 126 мг (4% добової норми), вітамін C – 5 мг (9% добової норми), вітамін B6 – 0,1 мг (5% добової норми), кальцій – 16 мг (2% добової норми), фолієва кислота – 15,2 мг (4% добової норми).
8. Може сприяти зниженню ваги
Ожиріння часто супроводжується запальними процесами в організмі. Флавоноїд кверцетин, що міститься в цибулі, допомагає зменшувати масу тіла, кількість жиру та рівень тригліцеридів у крові.
Видання зазначає, що цибуля корисна як у сирому вигляді, так і термічно оброблена. Але обробка зменшує вміст тіосульфінатів – речовин, що мають антибактеріальні, протигрибкові та антибіотичні властивості.
Дослідження показують, що якщо подрібнити цибулю перед приготуванням, вона зберігає більше корисних властивостей. Найбільші втрати поживних речовин спричиняє варіння та смаження, а запікання, навпаки, може підвищити вміст флавоноїдів.
Поділитися цією статтею