Що і чому шукали в Муляренка? А також про забудову Басового Кута, оздоровлення Усті та конкурс імені дідуся-професора

1898 0

Ми у соцмережах:

Що і чому шукали в Муляренка? А також про забудову Басового Кута, оздоровлення Усті та конкурс імені дідуся-професора

Повідомлення про обшуки 31 січня на підприємстві «Сталь‑М», засновником якого є ексголова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко, швидко облетіло тутешній інформаційний простір. Що шукали на виробництві детективи НАБУ та працівники СБУ, вони повідомляти відмовлялися. За кілька днів після цієї події пояснення дав сам Олексій Муляренко.

То що ж шукали?

— Насамперед уточню, що проводили не обшук, а огляд, але, по суті, великої різниці між цими діями немає, — пояснює Олексій Муляренко. — Були у нас увесь день, оглянули деякі документи і територію підприємства. Ці дії проводили у рамках кримінального провадження, відкритого ще влітку минулого року. Воно стосується даних у моїй декларації, яку я подавав як кандидат у народні депутати від Рівного. Я вважаю, що порушень немає, але НАБУ вбачає у декларації порушення. Зауважте, що провадження було відкрито у розпал передвиборчої кампанії, що давало слідству можливість вести відносно мене негласні слідчі дії. Півроку після виборів справа спокійно лежала, і ось тепер, перед черговими місцевими виборами, вона знову стала цікавою слідству. Цей інтерес я вважаю політично вмотивованим, але поки що не можу розповісти все, оскільки триває розслідування, але пізніше я про все розповім. Про замовний характер справи свідчить хоча б те, що понятими при огляді були двоє нетутешніх хлопців, один — з Кривого Рога, інший — із села на Житомирщині. Запитання: звідки вони взялися біля нашого підприємства в Рівному?

Я розумію, яку мету переслідують ті, хто розпочав це переслідування: їм потрібна так звана корупційна складова, адже визнання вини за такими статтями означає заборону мені займатися певними видами діяльності, саме це і є кінцевою метою цієї справи. Але звинувачення абсурдні й ні до чого не приведуть, у тому числі через численні процесуальні порушення. Тепер я не здивуюся, якщо прийдуть з обшуками в рівненський офіс партії «Європейська солідарність», адже в київському вони вже були. Згадаймо візити правоохоронців на підприємства, які пов’язують з п’ятим президентом України Петром Порошенком. Але нас не залякаєш, ми обов’язково візьмемо активну участь у місцевих виборах восени цього року. Днями корпорація «Богдан» оголосила про скорочення працівників через дії НАБУ і наполягає на припиненні політично вмотивованого постійного тиску на підприємство. Це дуже нехороший сигнал для інвесторів.

Яке відношення Муляренко має до забудови Басового Кута?

За часів роботи в облдержадміністрації Олексієві Муляренку неодноразово закидали обвинувачення в причетності його чи наближених до нього осіб до незаконної забудови берегів Басівкутського водосховища. Начебто Муляренко є власником гектарів землі у цьому місці. Насправді, каже, не володіє жодним квадратним метром поблизу водосховища.

— Не маю ні землі, ні нерухомості у тому місці, — заявляє Олексій Муляренко, — мав колись там ділянку, але у 2015 році продав її й побудувався в іншому місці, біля вулиці Степана Бандери. Про забудову довкола водойми скажу таке: немає правил забудови. Генплан давно застарів, відтак виникають непорозуміння і в будівництві житла, і транспортних розв’язок, і соціальних об’єктів. Генплан Рівного, прийнятий у 2003 році та скоригований у 2008-му, фактично втратив свою стратегічну здатність для прийняття містобудівних рішень. Його розрахункові показники та графічні матеріали не відповідають об’єктивно існуючому стану, сучасному законодавству та державним нормам. До всього, він містить багато помилок. Тому місто розвивається не відповідно до Генплану, а хаотично. І цілком очевидним фактом є те, що Рівному потрібен новий Генеральний план, зорієнтований на вирішення сучасних проблем та усунення незручностей. Щоб будувати за законом, потрібне детальне планування територій, і якщо є охоронна зона — усі дотримуватимуться вимог до поверховості, навантаження тощо.

Про оздоровлення малих річок

Благодійна організація «Фонд Олексія Муляренка» та Національний університет водного господарства та природокористування в Рівному вдруге провели конкурс студентських наукових проектів на тему: «Оздоровлення малих річок Рівненщини». Конкурс назвали іменем дідуся Олексія Муляренка. професора Олексія Костіна, який тривалий час завідував кафедрою гідравліки у «воднику».

— Тему обрали не випадково, адже екологічний стан малих річок нині актуальний для мешканців Рівного та області, — продовжує Олексій Муляренко. — Як і торік, приємно здивувала активність студентів. Свої роботи вони захищали разом з науковими керівниками. Призовий фонд конкурсу — 30 тисяч гривень — розподілено між трьома переможцями. Але хочу звернути увагу на високий рівень усіх учасників конкурсу. Перемогу здобув третьокурсник НУВГП Микола Клименко з проектом відновлення річки Боярчик — це притока Усті, яка бере початок за гіпермаркетом «Епіцентр» і впадає в Устю у гідропарку. Адже стан приток прямо впливає на стан самої річки. Ми вже оголосили тему конкурсу на 2020 рік: «Оздоровлення басейну річки Устя».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також