Що краще для Рівного: тюльпани чи кущі?

1171 0

Ми у соцмережах:

Що краще для Рівного: тюльпани чи кущі?

Щовесни рівняни милуються розквітлими тюльпанами на клумбах у Рівному, а згодом на їхньому місці з’являються інші не менш гарні яскраві квіти. А от деякі активісти вважають, що це — марнотратство. На квіти місто витрачає майже 2 мільйони щороку. На їхню думку, можна зекономити, висаджуючи не тюльпани, а багаторічні квіти і кущі.

Оксана Майборода, координатор проекту «Сад історій»:

— На наш запит трест зеленого господарства повідомив, що на оформлення та догляд за квітниками в Рівному витрачається в середньому 172 грн на квадратний метр квітника, а за все щорічно близько двох мільйонів. Це кошти марно витрачені. У мене сумнівів немає, що з бюджету не можна фінансувати висадження однорічних квітів, коли є невирішені проблеми з озелененням міста. Натомість можна висадити квіти-медоноси, різнотрав’я, кущі, дерева. Це багаторічні рослини, менш вибагливі, а отже, і менш затратні. А зекономлені кошти спрямувати на лікування хворих дерев, правильну обрізку і висадку нових. А висадку однорічних міг би взяти на себе місцевий бізнес, як в Європі — там власники магазинів, кав’ярень та інших об’єктів висаджують на клумбах біля себе красиві квіти.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Рівнянам, вважаю, байдуже, однорічні чи багаторічні квіти прикрашають місто. Головне — щоб було гарно. Я не даю вказівок тресту, які квіти садити. Трест вирішує це самостійно. Я кілька разів пропонував пані Майбороді стати заступником директора цього підприємства і показати клас в роботі. Я дуже сумніваюся, що можна зекономити на висадці багаторічних рослин. Так, організація, яку очолює п. Майборода, гарно висадила дерева в центрі міста, за правилами. Якби й ми так дотримувалися всіх стандартів, то висадили б 20 з 1000 запланованих. З бюджетом, який має трест, вони роблять що можуть. Якби справді була велика економія від висаджування багаторічних, то чому ж тоді інші міста продовжують висаджувати однорічні? Я був, наприклад, в Амстердамі — там маса тюльпанів.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також