Що передбачено у проекті бюджету на 2022 рік

256 0

Ми у соцмережах:

Що передбачено у проекті бюджету на 2022 рік

15 вересня був прийнятий новий проект про державний бюджет на 2022 рік. На засіданні, проведеному кабінетом Міністрів, були визначені основні пріоритети – сфери освіти, охорони здоров’я, інфраструктура, діджиталізація, оборона та безпека. Кожен, хто читає новини, може дізнатися актуальну інформацію про результат засідання (вона зазначена в «Громадському»).

Була визначена сума доходів – 1 277 трлн грн. Це на 166 млрд грн більше, ніж бюджет поточного року. Велика частина суми – податок на додану вартість (564,5 млрд грн, більше на 72,5 млрд грн). Збільшення можливо завдяки роботі з тіньовою економікою. Ще одна складова майбутнього доходу – податок з ФОП, який становить 160,8 млрд грн (на 23,3 млрд грн більше, ніж у минулому році).

На витрати виділено 1,465 трлн грн. У порівнянні з минулим роком, додано 103 млрд грн. При цьому дефіцит – 3,5% ВВП. У грошовому еквіваленті – 188 млрд грн. Фінансування буде здійснюватися на основі приватизації – 8 млрд, світових фінансових організацій – 82,7 млрд грн, також ОВДП – 420 млрд грн та ОЗДП.

Фінансування за галузями

Як каже Денис Шмигаль, прем’єр-міністр країни, пріоритети у фінансуванні не змінюються. Виділено основні параметри макроекономіки:

  • • стабілізація курсу валюти;

  • • підвищення середньої заробітної плати;

  • • зниження дефіциту бюджету (3,5%);

  • • зниження інфляції;

  • • підвищення ВВП (3,8%).

На збереження безпеки держава виділяє 5,95% ВВП (319,4 млрд грн). На міністерство оборони виділено 131 млрд грн. На підставі проекту на медицину – 193 млрд грн. У минулому році було виділено на 31 млрд грн менше.

Зросте й зарплата для працівників в сфері медицини. Лікарі будуть отримувати 20 тис грн, медичний персонал – 14,5 тис грн. Кожен працівник може розраховувати на збільшення зарплати, адже мінімальна сума щомісячного заробітку – 13,5 тис грн.

У планах – виділити 190 млрд грн на освіту. Це означає, що підвищиться зарплата педагогів, стипендії для кращих студентів. Також проводиться перерахунок виплат для військових пенсіонерів та чорнобильців. Пенсіонери, які досягли віку 70 років, отримають надбавку в розмірі 300 грн до кожної пенсії. У проекті зазначено, що всі ветерани АТО отримають житло.

Не залишаються осторонь й оборонно-будівельні комплекси. Близько 2,5 млрд грн виділяється на виготовлення зброї, військової техніки та боєприпасів. 3 млрд грн піде на розвиток космічної галузі, також 2 млрд – на дослідження та нові розробки авіаційної промисловості. Будуть модернізовані компоненти декількох вертольотів. Відзначено, що кабінет міністрів передає розгляд розподілу бюджету парламенту, щоб обговорити з народними депутатами.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також