Що таке "бабине літо" - пояснюють синоптики

1020 0

Ми у соцмережах:

Що таке

Цими днями в Україні значно потеплішає і потужний антициклон Hermelinde подарує сонячну та лагідну погоду.

Бабине літо — період теплої та сухої погоди восени, пов'язаний зі стійким антициклоном, розповідають синоптики Укргідрометцентру у Facebook.

Бабине літо може настати як у вересні, так і в жовтні чи навіть листопаді, причому доволі часто воно спостерігається декілька разів впродовж осіннього сезону.

Перше, так зване молоде бабине літо, спостерігається лише після настання осінніх заморозків. А от останнє може бути аж у листопаді, перед настанням морозів.

Метеорологи зазначають, що явище бабиного літа відоме у багатьох країнах з помірним кліматом. Наприклад, у Німеччині, Австрії, Швейцарії теплий період восени називається "Altweibersommer" (дослівно - "літо старих жінок").

У Чехії, Польщі, Словаччині, Словенії цей період також відомий як і українське "бабине літо" і навіть у вимові звучить схоже: чеською мовою - babí léto, польською - babie lato, словацькою - babie leto.

У Болгарії та Сербії воно відоме як "циганське літо" або "літо бідняка". А в Ірландії "бабине літо" називають "fómhar beag na ngéanna", що дослівно перекладається як "маленька осінь гусей".

У Португалії, Іспанії, Італії, Франції та Мальті бабине літо асоціюється з іменинами або днями святих, такими як Тереза Авільська та Святий Мартін.

У Туреччині бабине літо називають pastirma yazı, що означає «літо пастрамі» (пастрамі - м’ясний делікатес з яловичини) і спостерігають його у листопаді, адже саме цей місяць здавна вважався найкращим часом для приготування цього продукту.

Народні прикмети

- Якщо в дні молодого бабиного літа з'явиться веселка – буде затяжна й тепла осінь.

- Якщо молоде бабине літо дощове – чекай негоди на старе.

- Бабине літо сухе – осінь мокра, дощове – осінь суха.

- Багато павутини на бабине літо – до ясної осені та холодної сніжної зими.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також