Що таке WMS система управління складом та як вона працює?

129 0

Ми у соцмережах:

Що таке WMS система управління складом та як вона працює?

Сучасний сектор електронної комерції та логістики перебуває у стані гострої конкуренції, де кожна компанія прагне залучити більше клієнтів та заключити вигідні партнерства. Щоб це трапилося, підприємці повинні безперервно вдосконалювати та підвищувати якість надання власних послуг. Звісно ж для цього потрібно йти в ногу з інноваціями, впроваджувати їх у бізнес та відмовлятися від старих принципів роботи. Мова в першу чергу про автоматизацію складу, а він є на більшості сучасних виробництв, у логістичних операторів, у компаніях, які займаються торгівлею тощо. Для автоматизації та перетворення складу на ефективний механізм компанії інвестують в інноваційні продукти, такі як Warehouse Management System (WMS).

Що таке WMS та кому вона підійде?

WMS система, така як тут https://uislab.com/uk/products/wms/ – це програмне забезпечення, яке встановлюється на комп'ютери та дозволяє повністю автоматизувати процес керування складом від прийому товару до його відвантаження. Це потужний інструмент, що дозволяє шукати інформацію про товари, формувати електронні звіти, керувати завданнями співробітників та багато іншого.

WMS система ефективна на складах площею понад 1000 м2 з інтенсивністю активності близько 150-250 відвантажень на день. Вона підходить для компаній будь-якого масштабу – від невеликих виробництв до великих логістичних операторів.

ПЗ розробляється під потреби конкретного бізнесу враховуючи його масштаби та перспективи до росту й розвитку. Потім готова програма встановлюється на робочі комп’ютери й персонал може розпочинати працювати з нею.

Ось, які основі функції виконує WMS:

  1. Грамотне використання наявної площі: запуск та налаштування системи починаються з того, що в програму вводяться всі дані про склад та те, що в ньому знаходиться. Далі в програмі можна побачити цінні підказки, наприклад, як краще розмістити наявне обладнання та товари, щоб звільнити до 15% простору.
  2. Маркування товарів: посилки маркуються штрих-кодами для оперативного доступу до інформації про них. Принтери та сканери штрих-кодів компаніям постачає розробник WMS системи разом з готовим ПЗ. Далі працівники повинні маркувати весь товар, який потрапляє на склад й відомості про нього автоматично зберігаються у системі.
  3. Оптимізація розміщення товарів: система дозволяє аналізувати та розміщувати товари за різними критеріями, такими як температурний режим та термін придатності. Це дозволяє зменшити кількість витрат через зіпсований товар, через надлишкові запаси або навпаки недостачі певних деталей, які затримують процес комплектації замовлень.
  4. Аналіз товарів на складі: з WMS прискорюється пошук необхідних товарів, адже інформацію про їх розташування в будь-який момент можна подивитися в програмі. Також це неймовірно спрощує процес адаптації та навчання нових співробітників.
  5. Автоматична інвентаризація та звіти: в програмі можна формувати документацію про продуктивність процесів на складі та проводити інвентаризацію товарної номенклатури без зупинки роботи відділу.
  6. Управління персоналом: система дозволяє відстежувати продуктивність працівників. Все завдяки тому, що кожному співробітнику можна привласнити персональний KPI. Далі керівник може в програмі ставити завдання конкретній особі або команді з кількох осіб й згодом через певний проміжок часу дивитися, чи встигають працівники виконати поставлену задачу.

Ця та низка інших функцій дозволяють суттєво покращити ефективність роботи складу й компанії загалом.

Переваги інвестування у систему WMS

Впровадження цієї програми на складі має для бізнесу безліч переваг. Варто лише додати, що інвестиція окуповується протягом першого року експлуатації, що вже свідчить про її вигідність. Ось, кілька основних покращень, які відчувають підприємці вже через пару місяців після впровадження системи:

  • Зниження помилок: людський фактор більше не грає ніякої ролі, а відтак до 98% знижуються помилки під час комплектації замовлень, проведення інвентаризації та інших важливих завдань;
  • оптимізація простору: інколи невелике складське приміщення — це велика проблема, яка провокує хаос та бардак. Звільнення до 15% складської площі може суттєво покращити ситуацію;
  • прискорення виконання всіх процесів: час обробки вантажів скорочується на 40-50%. Та й загалом більшість процесів перетворюють в рутинні дії, які працівники виконують автоматично не боячись десь помилитись, чи щось зробити не так.

Інвестування в систему WMS дозволяє компаніям ефективно керувати своїми складськими процесами, підвищуючи продуктивність роботи та знижуючи витрати на безліч статей. Зокрема, система дозволяє скоротити штат працівників, що працюють саме на складі, або ж, як мінімум не так сильно залежати від циклічності кадрів й нестабільності на трудовому ринку.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також