Школярі змагались, хто краще знає вірші Тараса Шевченка, та співали пісні

1144 0

Ми у соцмережах:

Школярі змагались, хто краще знає вірші Тараса Шевченка, та співали пісні

Громадська організація "Рівненський Союз Українок" провела II фестиваль-конкурс «І твоя, Кобзарю, слава не вмре, не поляже» на краще виконання творів Тараса Шевченка, присвятивши захід 206-й річниці від дня його народження. У заході брали участь понад 60 учасників чотирьох вікових категорій не тільки міста Рівного, а й області.

Учасників конкурсу привітала голова жіночої організації Лариса Коршак, яка сказала, що Тарас Шевченко увібрав у себе душу українського народу, його духовну велич і красу, він належить до числа найбільш народних поетів світу. З цього приводу Іван Франко написав такі пророчі слова : "Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велитнем у царстві людської культури..."

Щиро привітав учасників конкурсу і гостей свята секретар міськради Сергій Паладійчук: "Для мене Шевченко - взірець морального кодексу. Великий Кобзар пробудив нашу свідомість, сформував наш світогляд ".

Журі уважно вислуховувало і оцінювало декламаторів, літературно-пісенні композиції, пісні. Воно було захоплене тим, що читці знали напам'ять поеми творів поета та співали пісні на його слова.

У першій віковій категорії, а це діти 6-8 років. взяли участь 9 учасників. На високому художньому рівні прочитані: вірш "Думка" Макаром Гриценюком ( учнем 1-Б класу Рівненського академічного ліцею «Престиж» , учасником зразкової Студії музично-естетичного виховання «Ладоньки») та вірш «Хустина» Пилипчук Маріанною (НВК Оженинська ЗОШ , Дитяча зразкова студія «Ладоньки»).

У другій віковій категорії учасники зуміли вибороти 7 призових місць, а це гурт «Дзвіночки» (ЗОШ № 18 , 4-ті класи) на чолі з їх керівником  Володимир Рафаловським з піснею «Садок вишневий коло хати» , Грушинець Софія (РГГ№7,   6 клас) з літературно-пісенною композицією «Зоре моя, вечірняя», Ріхард Ражик (ЗОШ № 18 ,  5-Б клас) з уривком з поеми «Гайдамаки», Шостак Дарина (ЗОШ№5, 4клас) з віршем «Думка» Лілія Макарчук (ЗОШ № 18, 7-Р) з віршем «Буває, іноді старий…», Гурт «Кобзарик» (музична школа №2) з піснею «Зацвіла в долині червона калина».

Високо відзначило журі і третю вікову категорію. Захоплено аплодували Софії Заладовській ( РОЛІ, 9 клас ЛРС «ЛітЕра»), яка натхненно прочитала усю поему « І мертвим, і живим…», Семенюк Дарині (ЗОШ № 18, 10 клас) , яка декламувала баладу «Лілея». Високими балами були оцінені читці:  Кедич Валерія (ЗОШ № 18,  7-Р, вірш «Молитва»), Семенюк Дарина (ЗОШ № 18 , 10 клас, «Лілея»), Ніколайчук Юлія (ЗОШ № 18, 10 клас, «Світає» уривок із «Послання»), Семенюк Наталія (ЗОШ № 18,  10 клас, «Дівочії ночі») та виконавиця пісні «Зоре моя вечірняя..» Рената Зіневич (ЗОШ № 18, 10 клас).

Четверта вікова категорія - це учасники заходу від 17 до 20 років. Одноголосно журі визнало переможцями: Олександру Кравчук (ЗОШ № 18, 11 клас) з композицією «І буде правда на землі»; Назарія Очеретовича (учасника народного літературного об’єднання «Поетарх») з віршем « Чи то недоля та неволя…»;  гурт з ВСП «Рівненський коледж Національного Університету біоресурсів і природокористування України» з Піснею «Тополя» ,  Яну Степанюк, Андрія Клочок , Вероніку Владимирову та Естеру Владимирову, Юліана Покотилюка.

Під бурхливі оплески гостей, батьків, журі, друзів читці отримали з рук заступниці голови рівненського жіноцтва, координаторки та ведучої II фестивалю-конкурсу «І твоя, Кобзарю, слава не вмре, не поляже»  Валентини Кондратюк та помічниці Олени Фіщук солодощі і призи. І, безперечно, фотографувалися біля портрета Тараса Шевченка та його безсмертного «Кобзаря».

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також