Шпанів під обстрілом: як дитина стала жертвою стрільця

2035 1

Ми у соцмережах:

Роман дивом залишився живим

Розповідають, що у перші роки після другої світової війни комуністичне начальство з Рівного дуже боялося їздити до Шпанова. Тому що у будь-який момент непроханий гість міг отримати кулю з темного лісу, що одразу за селом. Знадобилося чимало років, аби той ліс перетворився з табору народних месників на полігон для тих, з ким вони боролися. Багато десятиліть у тому лісі гриміли постріли воїнів внутрішніх військ. Для них там влаштували стрільбище, яке в селі звикли називати «полігоном». Об’єкт ретельно охоронявся, аби звідти жодна миша не вибігла і жодна куля не вилетіла. Із настанням нашої омріяної незалежності колишнім стрільбищем вільно ходить та бігає хто завгодно, а кулі не просто вилітають, а й влучають у жителів Шпанова. Понад десять років тому така куля вбила 25-річного Олександра Колесника. А днями влучила у 5-річного Романа Ханевича, який дивом залишився живий.

2007-го стрільця так і не знайшли. Лише припустили, що куля, очевидно, залетіла в Шпанів із того самого «полігона» в лісі за селом. Не знайшли б і тепер, якби той, хто стріляв, сам не зізнався у цьому. Мешканець того ж самого Шпанова 29-річний Олександр Якимчук прийшов до райвідділу поліції й розповів, що пристрілював у лісі новий карабін, навіть не подумавши, що куля може долетіти до села. Коли почув згодом, що поранено хлопчика, вирішив одразу в усьому зізнатися. Тепер йому за статтею 128 Кримінального кодексу України (необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження) загрожує покарання у вигляді громадських робіт до 200 годин, або виправних робіт строком до двох років, або обмеження волі на такий же термін. Із пораненим хлопчиком все обійшлося — лікарі відпустили Романа додому.

Подаємо хроніку подій та свідчення очевидців.

Близько сьомої години вечора 28 квітня 5-річний Роман зі своїми друзями грався на подвір’ї біля будинку. Стрибали на батуті, каталися на гойдалці. Раптом Роман заплакав і запитав: «Хто мене вдарив?». Що сталося — діти не зрозуміли. А потім побачили на футболці у Романа кров.

Тетяна Ханевич, мама хлопчика:

— Роман прибіг до хати у подертій футболці, заплаканий. Ми з чоловіком не одразу зрозуміли, що трапилось із сином. На якусь мить припустили, що дитину справді хтось вдарив. Та оглянувши спину, помітили криваву рану. Тож викликали «швидку» і поїхали в лікарню.

Ігор Яковець, завідувач травматологічного відділення Рівненської обласної дитячої лікарні:

— Ми навіть підозри не мали, що там у спині Романа. Лише побачили, що є раневий отвір і, звичайно, запідозрили наявність якогось чужорідного тіла. Дитина навіть була госпіталізована з попереднім діагнозом — стороннє тіло. Що в спині куля — дізнались лише після рентгенографії. Пацієнта прооперували під загальним наркозом. На щастя, куля застрягла в м’яких тканинах і не ушкодила жодної судини чи внутрішніх органів.

Марія Юстицька, прес-офіцер ГУ Нацполіції в Рівненській області:

— За попереднім оглядом кулі поліцейські з’ясували, що її калібр становить 7,62-мм, а постріл, ймовірно, був здійснений з мисливського карабіну. Боєприпас відправили на експертизу. Зброя зареєстрована офіційно на власника, мешканця Шпанова, який зараз розповідає обставини інциденту слідчим.

У Шпанові кажуть, що в лісі час від часу стріляють. Та якщо раніше стрільби проводилися організовано і винятково для тих, хто служить у підрозділах Міністерства внутрішніх справ, то тепер там можуть стріляти усі охочі. Залишений напризволяще «полігон» у лісі під Шпановом може стати причиною ще не однієї трагедії. Чому ні, якщо за нього вже ніхто не відповідає?

Світлана ПРОКОПЧУК.

Читайте також: У Шпанові стріляли в дитину, вона в лікарні

Читайте також: В поліції розповіли, що в дитину стріляли з автомата Калашникова

Читайте також: Встановили стрільця, який поцілив з автомата Калашникова в хлопчика


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також