«Шумить і бамкає»? — сходіть до сімейного лікаря й купіть тонометр

3159 0

Ми у соцмережах:

«Шумить і бамкає»? — сходіть до сімейного лікаря й купіть тонометр

Щороку в Україні гіпертонію виявляють вперше в 430 тисяч пацієнтів. Зараз є близько 12-13 млн таких хворих, тобто майже кожен третій. Якщо ви виявили у себе симптоми гіпертонії або входите до групи ризику, обов’язково підіть до сімейного лікаря, з яким уклали декларацію, і проконсультуйтесь.

Які ж ознаки, симптоми захворювання на гіпертонію? «Шумить у вухах і бамкає в голові», — такі скарги нерідко чують сімейні лікарі. Це може означати, що в людини постійно підвищений артеріальний тиск. Головний біль, запаморочення, шум у вухах, «пливе перед очима» (порушення зору), біль у серці, набряки ніг — це теж симптоми гіпертонії. Якщо помітили їх у себе — обов’язково зверніться до свого сімейного лікаря. У разі потреби він направить вас на аналізи та обстеження. Якщо діагноз підтвердиться, лікар призначить лікування, допоможе обрати препарат, який підійде саме вам — нині фармакологія пропонує велику кількість ліків проти гіпертонії. Тиск важливо контролювати, тому добре мати свій тонометр.

А як зрозуміти, що ви в групі ризику і що вам потрібно профілактично звернутися до сімейного лікаря?

Є низка факторів, які підвищують вірогідність захворіти на гіпертонію: надмірна вага, малорухливий спосіб життя, зловживання алкоголем, вік, часті стресові ситуації, куріння, звичка надмірно солити та перчити їжу. Особливо уважно стежити за своїм тиском треба тим, хто має інші хронічні захворювання. Якщо роками ігнорувати факт того, що у вас гіпертонія, це може призвести до таких небезпечних наслідків, як інфаркт, інсульт тощо.

Лікарі радять позбуватися шкідливих звичок. Варто менше вживати солоної та жирної їжі. Із м’яса — індик, курка, кролик, а також багато овочів. Прогулянки та помірні фізичні навантаження також сприяють тому, щоб судини і серце добре працювали.

В Україні діє програма «Доступні ліки». Електронний рецепт виписує сімейний лікар. Коли пацієнту надходить смс із кодом, залишається тільки назвати в аптеці номер рецепта, код підтвердження й отримати необхідні ліки.

Людмила Грицак, лікар загальної практики, завідувач амбулаторії № 2 КНП «ЦПМСД «Ювілейний» Рівненської міської ради:

— Коли пацієнт звертається з усвідомленням того, що в нього гіпертонія, це вже не початок хвороби, тому що зазвичай початок хвороби людина не помічає. Звертаються переважно після 40 років, бо відчувають незрозумілий головний біль, переважно в скроневій ділянці, потилиці, інколи неприємні відчуття в ділянці серця або з’являється почервоніння обличчя. Пацієнти не розуміють, що з ними. Саме під час огляду ми виявляємо в них високі показники тиску.

Курс лікування обрати можна всім. Процес одужання залежить від пацієнта, наскільки він довіряє своєму сімейному лікарю. На сьогодні в нас є величезні можливості: значний перелік препаратів різної цінової політики, є ліки, які людина може отримати безкоштовно або з мінімальною доплатою за державною програмою «Доступні ліки». Потрібне лише бажання пацієнта. У мене є пацієнти, які отримують безкоштовні препарати не тільки від гіпертонії, а й від цукрового діабету, бронхіальної астми, ішемічної хвороби серця.

Згідно з наказом МОЗ № 504, який діє на первинному рівні, є аналізи, які призначають всім пацієнтам не тільки в разі гіпертонії. Це аналізи крові (загальний, на цукор і холестерин), сечі та кардіограма. Ці обстеження проводяться безкоштовно, і навіть контейнери для забору сечі ми видаємо пацієнтам самі.

Як сімейний лікар, я раджу хворим на гіпертонію, по-перше, контролювати тиск. По-друге, вести активний спосіб життя. Обов’язково щодня проходити пішки на свіжому повітрі 30 хвилин. Для тих, хто не може активно займатися спортом, обов’язково потрібно обмежити вживання кухонної солі та збільшити вживання овочів, фруктів, продуктів, які містять багато калію та магнію. Також варто збільшити вживання риби, зменшити вживання жирних сортів м’яса й алкоголю. Відмовитися від куріння та виконувати призначення лікаря.

Для певних вікових категорій є свої цільові рівні тиску. Для більшості гіпертоніків ми рекомендуємо артеріальний тиск знижувати до показників 130-139/85-89 мм рт. ст. Тобто з таким тиском життя людини поза загрозою. Для осіб похилого віку (80 років) можна мати тиск 140-150 і не знижувати його. Так само гіпертоніки мають знати, що збивання тиску до занадто низьких рівнів теж несе небезпеку. Їм не бажано мати рівні тиску 100-110.

Якщо ви підозрюєте у себе гіпертонію — зверніться до свого сімейного лікаря. Бережіть себе і своїх близьких. Будьте здорові!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також