Символ Z у Рівному не в тренді: водії міняють номери електрокарів

1297 0

Ми у соцмережах:

Символ Z у Рівному не в тренді: водії міняють номери електрокарів

Невдовзі рівнянам буде значно простіше зареєструвати автомобіль. Нещодавно Кабмін прийняв нововведення, яке почне діяти з 14 грудня і дозволить помітно скоротити час на оформлення документів. При цьому дещо можна буде зробити самостійно — онлайн.

Валерій Белець, керівник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Рівненській області:

— Що зміниться для власників транспорту? Зокрема, експертне дослідження буде відокремлено від процедури реєстрації. Наголошую, відокремлено — але не скасовано. Обійтися без нього неможливо, бо цим дослідженням встановлюється справжність ідентифікаційних номерних знаків транспортного засобу і справжність документів, наданих для реєстрації — це одна з основних процедур.

Але нововведення зробить реєстрацію транспорту простішою. Скажімо, раніше людина спершу йшла до нас, писала заяву. Потім з документами йшла до експертів, щоб провели огляд транспортного засобу і склали акт, потім знову йшла до нас — все це забирало час. А нововведення передбачає, що тепер спершу проводитимуть експертний огляд, а складений акт буде дійсним протягом 10 діб. За цей час громадянин може звернутися до будь-якого сервісного центру для продовження реєстрації. Вже матиме свідоцтво на руках і з номерами піде додому. Також ці зміни дозволять власнику транспортного засобу обирати спосіб отримання послуги: офлайн у будь-якому сервісному центрі МВС чи онлайн у Електронному кабінеті водія або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія).

Зараз звичайні номерні знаки коштують від 150–170 гривень, залежно від партії, коли були виготовлені на заводі — ціни «стрибають», бо долар коливається. Якщо виготовляти індивідуальні номерні знаки, то там уже значно вища сума. На сайті Головного сервісного центру МВС працює сервіс перевірки наявності платних номерних знаків. До речі, останнім часом набула популярності заміна номерних знаків на електромобілях — вилучення літери Z. Деякі громадяни приїжджали до нас на заміну номерного знака, щоб не мати цього символу.

Номерні знаки також можна буде залишати «в сім’ї». Тобто якщо досі після продажу автомобіля номери передавалися лише його новому власнику, то тепер дозволили перезакріплювати їх за автомобілями своїх родичів — батьків, дітей, дружини або чоловіка чи ж за своїм іншим авто. Треба буде лише подати документи, що підтверджують родинні зв’язки.

Цікаво, що цього року ще до початку осені на Рівненщині зареєстрували мало не рекордну кількість транспорту — понад 34 тисячі. Цьому неабияк посприяло «нульове» розмитнення, що діяло донедавна.

— Загалом за 8 місяців від початку року було проведено майже 53 тисячі операцій. 34 тисячі автомобілів зареєстровано вперше, видано 29200 посвідчень водія (10300 з яких громадяни отримали вперше). Під час проведення реєстраційних операцій виявлено 14 підроблених документів, 29 транспортних засобів з перебитими ідентифікаційними номерами, 7 викрадених транспортних засобів (4 з них викрали за кордоном), — додав Валерій Белець.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також