Сірники Луценка виявилися нікому не потрібними

1912 0

Ми у соцмережах:

Сірники Луценка виявилися нікому не потрібними

Десять років тому під час другої невдалої спроби обратися від Рівного до Верховної Ради тодішній соціаліст Юрій Луценко наголошував на тому, що введені в дію завдяки його допомозі сірникова та бурштинова фабрики дозволять підняти економіку Рівненщини. Тоді Луценко ще не знав, що стане міліціонером, а тому багато говорив про економіку, знавцем якої себе називав. Про бурштинову фабрику, чия продукція виявилася неконкурентноспроможною, всі вже встигли забути, так само як і про бюджетні мільйони, витрачені на її будівництво. Тепер настав час сірникової фабрики, яка також не витримала конкуренції.

Закрити Рівненську сірникову фабрику, звільнити людей та розпродати усе майно обіцяють керівники підприємства, якщо в найближчі тижні Кабмін не поновить антидемпінгові заходи щодо російських та білоруських імпортерів сірників в Україну. Понад п’ять років антидемпінгові заходи, термін дії яких закінчився наприкінці вересня цього року, дозволяли стримувати імпорт дешевших за рівненські сірників із Росії та Білорусі. Це рятувало сірникову фабрику в Березному від банкрутства, допомагаючи хоч якось збувати вироблену продукцію. Тепер банкрутство стало реальним. Понад триста чоловік втратять роботу, якщо Міністерство економіки не поновить антидемпінгові заходи. Саме тому вже з першого жовтня понад сто робітників ТОВ «Українська сірникова фабрика» та ДП «Рівненська сірникова фабрика» мітингували під стінами Міністерства економіки. Після зустрічі директора фабрики Михайла Косарєва з міністром Богданом Данилишиним останній сказав, що доказів необхідності відновити антидемпінгові мита на імпорт — недостатньо. Про можливий подальший розвиток подій розповіла кореспонденту «РВ» комерційний директор ТОВ «Українська сірникова фабрика» Лариса Михайлюкова: — В наступні дні після акції протесту керівництво фабрики знову зібралося. Ми детально, з усіма даними обгрунтували потребу в запровадженні мита на іноземні сірники, підготували листа та повторно його передали до Міністерства економіки. Пан Данилишин сказав, що розбереться з цією ситуацією. І вже до наступного вівторка має зібратися Міжвідомча комісія з питань міжнародної торгівлі і прийняти рішення відносно антидемпінгу. Без цього рішення фабрику вже за два місяці доведеться закрити, бо сировина для виробництва у нас значно дорожча, ніж у Росії та Білорусі. У них і гарантії від держави виробники сірників отримують. Ми ж самі по собі. Заробляти на розвиток фабрики можна було б завдяки продажу рівненських сірників за кордон. Нині підприємство здійснює експорт у п’ять країн Європи, однак непрогнозовані коливання курсів валют унеможливлюють нарощування збуту товару в інші держави.

Довідка «РВ» У 2004 році засновано Товариство з обмеженою відповідальністю «Українська сірникова фабрика». У вересні 2007 року між ТОВ «Українська сірникова фабрика» та ДП «Рівненська сірникова фабрика» було укладено договір про спільну організацію виробництва сірників у Березному. В рамках угоди сторони взяли на себе зобов’язання шляхом об’єднання зусиль, майна та коштів спільно діяти у сфері виробництва і збуту сірників.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також