Ситник не приїхав на суд. Через те, що суддя — свідок у справі з «бурштиновим прокурором»?

2621 0

Ми у соцмережах:

Суддя Олексій Рижий

У призначений минулого тижня день Сарненський райсуд не розпочав розгляд протоколу Генпрокуратури про корупційне порушення глави Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Ідеться про незадекларований главою НАБУ відпочинок у мисливському господарстві «Полісся-Сарни» біля села Страшеве Сарненського району. В суд прибув лише його адвокат Владислав Кіча, який заявив клопотання про відвід судді Олексія Рижого. Суд у клопотанні відмовив, тож на наступне судове засідання Ситнику таки доведеться прибути. Але не в Сарни.

Чому він не приїхав цього разу, адже присутність особи, яку притягують до адмінвідповідальності, обов’язкова, пояснив його адвокат: сподівалися на те, що суд задовольнить клопотання про відвід. У такому разі він протокол не розглядав би, а призначали б іншого суддю.

Річ у тім, що, як пояснив адвокат, суддя Олексій Рижий проходить свідком у кримінальному провадженні відносно затриманого на одержанні хабара прокурора. Справа зараз в судді, але хтозна, може, статус цього свідка зміниться.

Артем Ситник

— Є підстави не довіряти цьому судді, — прокоментував UA Рівне Владислав Кіча. — Ідеться про справу, коли нечистий на руку прокурор вимагав і отримав хабар, його затримали на гарячому, при цьому він казав, що взяв не лише для себе. У кримінальному провадженні проходить лише прокурор, а цей суддя проходить свідком.

Начальник відділу з питань запобігання корупції Генпрокуратури Валентина Сеник поставила під сумнів канали здобуття наведених даних і висловила припущення, чи, бува, не міг використати Ситник свій службовий ключ доступу до даних. Пані прокурор вважає, що конфлікту інтересів у цьому питанні немає. Суддя Рижий клопотання про відвід відхилив. Засідання призначили на 6 серпня, і Артем Ситник таки має прибути особисто. Суд погодився заслухати його в режимі відеоконференції з Солом’янського суду Києва.

«Відповідати у суді за родинний відпочинок за чужий рахунок складніше, ніж на камери з новою владою про нову антикорупційну стратегію розмірковувати», — підсумувала на Facebook прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган.

Справа, про яку згадував адвокат і в якій суддя Рижий проходить свідком, стосується керівника Березнівського відділу Сарненської прокуратури Артура Стельмащука, якого прозвали «бурштиновим прокурором». Як повідомила тоді на своїй сторінці на Facebook та ж Лариса Сарган, у листопаді 2017 року Стельмащука затримали з 2500 доларами хабара, які він нібито вимагав за амністію обвинуваченого в організації незаконного видобутку бурштину та повернення арештованого під час слідства автомобіля.

Уродженця Костопільщини Артура Стельмащука у квітні 2016 року було призначено заступником керівника Сарненської місцевої прокуратури, а потім він очолив її Березнівський відділ. Наприкінці 2017 року, невдовзі після затримання, з прокуратури його звільнили. Зараз Стельмащук нібито має власний бізнес. А кримінальна справа досі в суді.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також