«Смешко. Ігор Смешко. Від Медведчука, кума Путіна»

7398 4

Ми у соцмережах:

«Смешко. Ігор Смешко. Від Медведчука, кума Путіна»

Про що забули виборці: «позитивний» кандидат у президенти Ігор Смешко був замішаний у торгівлі зброєю, отруєнні Ющенка та бізнесі на СБУ під прикриттям Медведчука.

Зокрема, в соціологічних опитуваннях у першій десятці кандидатів в Президенти почав з’являтися спеціаліст з питань національної безпеки, який за п’ять років війни жодного разу (як, до речі, й Анатолій Гриценко), не побував на фронті – Ігор Смешко. Щедро оплачувана реклама в інтернеті та медведчуківський «112-й канал» повідомляють довірливому виборцю про величезний перелік регалій глави СБУ в «демократичні» часи президента Кучми.

Круговерть проблем не сприяє добрій пам’яті наших громадян на «обличчя» в політиці. Тож дозволимо собі нагадати деякі сторінки з біографії призабутого «героя».

Збройний бізнес під крилом Медведчука

Насправді фігура 63-річного Ігоря Смешка – зловісна й комічна водночас: він виглядає грізним і обізнаним, аж поки не починає виявляти своє багатослів’я. За ним – порожнеча людини, яка нічим, окрім скандалів, не прославилася в силових структурах. Людини, яка успішно розвалила Головне управління розвідки, а потім, уже в якості голови СБУ, наповнила цю організацію пройдисвітами. Хоча, можливо, в цьому і полягав задум його покровителя, котрий просував Смешка службовими сходами. Адже це був сам Віктор Медведчук.

Безмежно закоханий у гроші, Смешко не цурався торгівлі зброєю, що навряд чи була законною. Навіть на посаду голови СБУ він заходив із кримінальною справою на найближчих «сподвижників» (Юрія Прокоф’єва, Олександра Сарнацького і Олександра Галаки) за підробку документів на завезені контрабандою пістолети. Кажуть, Медведчуку довелося тричі телефонувати генпрокурору Піскуну, щоб ГПУ закрила справу.

 Разом зі своїм майбутнім наступником на посаді керівника ГУР і партнером по бізнесу Галакою, Смешко у 1998 році продав в Еквадор зняті з бойового чергування зенітно-ракетні комплекси.

Чи не забагато маєтностей як для генерала, який «чесно» працював на держслужбі в силових структурах?

За успіхи у справі зниження обороноздатності України всесильний глава адміністрації Кучми Медведчук домагається призначення Ігоря Смешка керівником Комітету з політики військово-технічного співробітництва і експортного контролю при президенті та за сумісництвом – заступником секретаря РНБО. Комітет з ВТСіЕК був головним оператором торгівлі зброєю, отриманою в процесі роззброєння української армії. За «відмінні» результати на цьому терені Медведчук у 2003 році забезпечив призначення Смешка на посаду голови СБУ.

Отруєння Ющенка

Якщо пригадати, чим запам’ятався Смешко на посту очільника СБУ, то це насамперед незаконне стеження і прослуховування опозиції, а також призначення на високі посади відвертого бандита Сацюка і шахрая, що не мав жодного стосунку до розвідки — Синянського. А ще, звісно, горезвісна вечеря на дачі у Володимира Сацюка, свого першого заступника.

5 вересня 2004 року провідний кандидат у президенти, опозиціонер Віктор Ющенко гостював у Сацюка і Смешка, які запросили його на переговори й годували суші та кавуном. Після вечері Ющенку стало зле, закінчилось все клінікою «Рудольфінерхаус» у Відні, гнійниками на тілі і висновками міжнародної комісії про отруєння діоксином.

Після Помаранчевої революції Смешко намагався довести свою непричетність до діоксинової історії. Але Ющенко був упевнений у протилежному, оскільки за спиною голови СБУ маячила фігура Медведчука, його головного недруга. Ставши президентом, Ющенко позбавив Смешка посади, а Сацюкові довелося тікати з країни.

Компрометуюча команда

У 2009 році, відкараскавшись від кримінального переслідування, нікому не потрібний Смешко намагається зайнятись політикою, очоливши партію з претензійною назвою "Сила і честь". У партійну «рукавичку» набивається ціла купа відставників: колишні прокурори Гарник і Колінько, заступник міністра НС Григорій Рева, екс-начальник УБОЗу Черкасов тощо. Ближче до завершення епохи Януковича з усієї лампасної братії в партії залишаються тільки декілька персонажів, і насамперед — ще одна довірена особа Медведчука, колишній заступник генпрокурора Микола Обіход. Свого часу він був звільнений із ГПУ, незважаючи на заслуги в справі Лазаренка і пресування Тимошенко, та знайшов прихисток в СБУ заступником Смешка.

 У часи Януковича «нерозлучникам» вдалося монетизувати те, чим переважно займався Обіход: вони наймаються до Партії регіонів для дискредитації Юлії Тимошенко. Обіход пише книгу “Изолгавшаяся”, а Смешко їздить по міжнародних конференціях та ЗМІ й роздає інтерв’ю про причетність екс-прем’єрки до фінансування вбивства депутата Євгена Щербаня.

Генерал-магнат

Коротка ретроспектива «подвигів» Смешка і його оточення не залишає сумнівів у тому, чим саме займалася його команда. Згадується конфлікт із кримінальником Савлоховим через стрип-бар «Варшава», квартирне кидалово фірм «Інтербудінвест» і «Стабіл», загадкові смерті партнерів по бізнесу (наприклад, Чумака) з наступною передачею їх частки кримінальному авторитету Фадєєву «Москві».

Дружини й діти близьких до Смешка ділків і вихідців із ГРУ (Сарнацького, Галаки, Сацюка та ін.), а також його власна дружина Юлія Смешко були зафіксовані як співзасновники ТОВ «Бізнес консалтинг центр», що поєднувало дослідницьку діяльність із постачанням зброї авіакомпанією Volare. Після скандалу з отруєнням Ющенка у фірми змінилися засновники, але контроль над нею зберігся в сім’ї Смешка.

Коли народ виходив на Майдан, Смешко продовжував обслуговувати політико-бізнесові інтереси кліки Януковича-Медведчука.

Члени сім’ї Смешка – дружина, сини Ігор і Михайло – після Революції Гідності стали ФОПами і, за даними Мін’юсту, займаються здаванням в оренду «чесно заробленої» нерухомості в Києві, передмістях та регіонах.

Згідно з декларацією, Смешко є кінцевим бенефіціаром ТОВ «Лагуна» в селі Мала Бийгань Берегівського району на Закарпатті. Окрім цього, він є розпорядником бази відпочинку площею 2269 кв. м і земельної ділянки майже у 13 гектарів в селі Рибаківка Березанського району Миколаївської області, що належать ТОВ «Бізнес консалтинг центр».

Пан Смешко є власником кількох будинків загальною площею понад 1000 кв. м в елітному селі Музичі під Києвом, столичних квартир площею 317,5 кв. м та 37,7 кв. м та паркомісць.

Екс-голові СБУ належать 16 (!) земельних ділянок: 12 – у Київській області, три – в Черкаській, одна – у Львівській області, про що він змушений був повідомити в декларації для ЦВК.

І це ще не все – його дружина має квартиру на 127,8 кв. м в окупованому Криму, нежитлові приміщення в Києві, дві земельні ділянки в Київській області та одну – в Одеській.

 Швидше за все, на дітях, яких Смешко в декларацію не вписав, майна теж вистачає.

Чи не забагато маєтностей як для генерала, який постійно «чесно» працював на державній службі в силових структурах?

І знову Сацюк

Вишенька на тортику: Володимир Сацюк, про якого чомусь забули наші спецслужби, але не забула ФСБ, повернувся з Росії і продовжує підтримувати свого колишнього шефа, активно працюючи в його штабі.

Всі згадані матеріали можна легко знайти за посиланнями в архівах інтернету. Попри такий репутаційний «хвіст», вже було стертий з пам’яті негативний персонаж розкручується у ЗМІ як новий «рятівник України».

Ольга Дмитрієва


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також