Смородина - вітамінна королева

806 0

Ми у соцмережах:

Смородина - вітамінна королева

Смородина є багатим джерелом вітамінів і при правильному вживанні може принести багато користі.

Найвідоміша властивість смородини — стимулювання імунітету, адже за концентрацією вітаміну С, який використовується в лікуванні простудних захворювань, ця ягода входить у десятку найбільш насичених аскорбіновою кислотою продуктів. Маленька жменя смородини покриває добову потребу дорослої людини у вітаміні С.

У смородині багато різних кислот, ефірних олій і пектину. При варінні джему саме він згущує масу. Пектин обволікає шлунок і кишечник, захищаючи їхні стінки, а також служить живильним середовищем для корисної мікробіоти.

У смородині міститься величезна кількість вітамінів і мінералів. Концентрація більшості з них невелика, але лікувальний ефект ягоди проявляється в основному завдяки поєднанню речовин, які посилюють дію одна одної. Наприклад, відомі властивості смородини підтримувати здоров’я серця і судин. Кумарин і вітамін С розріджують кров і знижують ризик тромбозів, роблять стінки судин більш еластичними. (Але у великих кількостях смородина може спровокувати погіршення, відрив тромбу). Також вони пригнічують активність ліпопротеїнів низької щільності (холестерин), що підвищують ризик захворювань судин.

Але навіть за відсутності протипоказань з’їдати за раз більше 100 грамів смородини лікарі не рекомендують. І то краще після їди, щоб ягідні кислоти не подразнювали слизову шлунка.

Через велику кількість органічних кислот у складі смородину краще уникати людям із загостренням виразки, гастриту, панкреатиту та інших захворювань шлунково-кишкового тракту. Тому їсти ягоду краще потроху.

У народній медицині смородину заварюють як лікувальний чай при застудах і болях в суглобах.

Яскравий смак і аромат смородини дуже популярний в кулінарії. Ефірні олії в листі надають неповторного запаху стравам, тому їх використовують при консервуванні та маринуванні.

Смородина, протерта з цукром (1 : 1) дозволить максимально зберегти вітаміни. Зберігається смородина без варіння максимум один сезон у холодильнику, зазвичай менше. Подовжити термін зберігання можна, використавши вдвічі більше цукру.

Ягоди смородини темніють у міру дозрівання, тому чим чорніша ягода, тим краще. При цьому під час зберігання вони втрачають вітамін С. Суха ягода зберігається до 5 днів при кімнатній температурі в темному місці. У холодильнику її можна зберігати і кілька тижнів, але доведеться часто її провітрювати і перебирати.

Популярний спосіб зберігання смородини — варення-п’ятихвилинка, але навіть у цьому випадку більше половини вітаміну С руйнується. Найкращим способом зберігання ягід є заморожування і сушіння при низькій температурі. У такому вигляді ягоди пролежать півроку-рік.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також