Сморжів чекає допомоги на добудову церкви

1725 0

Ми у соцмережах:

Сморжів чекає допомоги на добудову церкви

У селі Сморжів Рівненського району на високому пагорбі підноситься до неба храм Божий. Він ще не завершений. Наразі готова тільки цегляна основа і ще не накриті куполи. Місцева громада має велике бажання збудувати церкву саме на цьому місці.

Бо саме тут, розповідає сморжівська активістка, пенсіонерка Галина Скоцько, стояв і служив віруючим людям дерев’яний храм. У 1986 році він був зруйнований атеїстами. А якщо копнути глибше, то тут у 1751 році була ще старіша церква, про яку згадують у літописі 1583 року. А перша назва самого села Сморжів датується 1500 роком. Церква завжди була окрасою села, тому і нині активна частина громади докладає неабияких зусиль, аби відродити Свято-Михайлівський храм.

 
Галина Скоцько
 

Галина Скоцько проявила ініціативу і взялася за цю нелегку справу, поступово підготувала необхідні документи та зареєструвала громаду УПЦ КП. Але справа просувається не так швидко, як би того хотілося людям. Тож богослужіння проводять у невеликому церковному будинку, збираючи пожертви на новий храм.

— Я тут народилася. Тут у панському будинку колись була школа, де навчалася і я, — розповідає Галина Скоцько. — Школу закрили, і трьом сім’ям переселенців дали там квартири. Знесли церкву. Була бібліотека, клуб… Наразі нічого не лишилося в селі. От вам і духовність. У 80?х чомусь вирішили, що село не перспективне, і людям не дозволяли будуватися. Зараз у селі до 300 дворів. І ми вперто, але повільно, 15-й рік робимо все, аби повернути селу колишню духовну святиню.

Тож наразі основна надія в жителів Сморжева на спонсорів, благодійників та парафіян. Впродовж останніх років неабияку підтримку для маленького села надала Група компаній «VITAGRO», яка орендує та обробляє землі селян. У 2016 році аграрна компанія виділила 80 тисяч гривень для того, щоб виконати зварювальні роботи для облаштування куполів церкви. У 2017 році ще 50 тисяч гривень спрямували на закупівлю бляхи з позолотою. Так і лежить вона всередині майбутнього храму, бо не вистачило громаді ще 200 тисяч, аби розрахуватися з майстрами за виконання всіх покрівельних робіт. Та й звідки у людей такі кошти? От і чекають від спонсора наступного траншу за угодою про соціальне партнерство. Дасть Бог, вдасться церкву накрити, а тоді вже й про внутрішні роботи будуть думати.

— Це ж культура, духовність, якої у 1986 році вирішили людей позбавити. Бо не тільки наш храм був знищений, — каже пані Галина. — За один день було зруйновано церкви у селах Диків, Дерев’яне, наш Михайлівський та інші храми. У сусідньому Голишеві церква була така ж, як наша, віком понад 250 років. То там віряни не спостерігали байдуже, а зайшли всередину храму і не дозволили знести. А в нас… Тому тепер будемо просити, щоб не залишили нас напризволяще, а допомогли збудувати церкву. Трохи райдержадміністрація допоможе, сільська рада, але основна надія — на Групу компаній «VITAGRO», бо тільки вона з її можливостями може пришвидшити темпи спорудження і вирішити такі питання.
Мирослава Мануйлик

І ці слова та надія не марні. За словами заступника директора ТОВ «Агрохолдинг «Зоря» Мирослави Мануйлик, Група компаній «VITAGRO» ніколи не обділяє увагою церковні громади, яких на території Зорянської сільської ради є 11. Кожній із них у міру можливості допомагають. А зважаючи, що на території майже кожного села є один, а подекуди і два храми, то звертаються віряни дуже часто.

— Група компаній «VITAGRO», і ТОВ «Агрохолдинг «Зоря» як невід’ємна її частина, намагається допомагати всім, але перевага надається тим храмам, що будуються, — говорить Мирослава Мануйлик. — Так, зокрема, на Святодухівський храм села Зоря виділено понад 80 тисяч гривень, на Свято-Михайлівський храм у Зорі — 20 тисяч. На храм у селі Сморжів виділено близько 50 тисяч гривень. На церкву Святої Параскеви П’ятниці у Рогачеві — 25 тисяч гривень, Голишівський храм — 30 тисяч гривень. І на інші храми виділяли кошти: Старожуківський, Дерев’янський. Компанія намагається допомагати там, де потрібно терміново, де громади неспроможні самостійно вирішити ту чи іншу проблему. Сморжівський храм потрібно першочергово накрити, щоб будівля не руйнувалася. Тому, на мою думку, пріоритетним завданням буде і для сільської ради допомога в накритті храму. Тож будемо намагатися виправдати надії сморжівської громади.

Керівництво Групи компаній «VITAGRO» розуміє: від духовного відродження кожної людини залежить те, якою буде майбутнє нашої держави, тому робитиме все, аби допомогти людям відновити місцеву святиню.

Галина КОТУЛЬСЬКА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також