Снайпер «Немо»: «Коли під прицілом ворог, то без емоцій!»

397 0

Ми у соцмережах:

Снайпер «Немо»: «Коли під прицілом ворог, то без емоцій!»

Військовослужбовець 68-ї Окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша тривалий час виконує бойові завдання на східному фронті - з власної високоточної гвинтівки вражає ворога навіть на відстані понад тисячу метрів.

Перший контракт із ЗСУ Андрій підписав ще в 2016 році. Тоді йому було 46 років. Закінчив навчальний центр і здобув професійний військовий досвід у роті розвідки. Через два роки, після закінчення контракту, поїхав працювати в Італію. Повернувся в Україну, як тільки дізнався про початок повіномасштабного вторгнення. Хоч і відмовляли італійські друзі від такого рішення, але в березні 2022 року вже був в Україні, а потім добровільно прибув у військову частину.

Тоді він уже мав позивний “Немо”. Розповідає, що його земляк Тарас із “Правого сектора” в 2014 році на мілітарному вишколі запитав, який у нього позивний. “Нема…”, – відповів. Так і пішло: “Немо”.

Тривалий період Андрій виконує бойові завдання на східному фронті. Він - молодший сержант, командир відділення, снайпер, військовослужбовець 68 Окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша ОК Захід.

Командир взводу снайперів 68 ОЄБр на позивний “Зевс” охарактеризував підлеглого як добросовісного та відповідального спеціаліста, який досконало знає свою справу, допомагає новачкам. На його рахунку більше ста підтверджених ліквідацій ворожих солдатів та офіцерів. Найдовша дистанція ураження окупантів – 1684 м. Він спокійний та врівноважений, зважаючи на ситуацію, в який знаходиться...

Народився “Немо” на Львівщині, працював технологом у системі громадського харчування. Зараз Андрій перебуває у цивільному шлюбі, від попереднього має троє дітей і навіть 4 онуків!

Не тільки для цивільних людей, але і для багатьох військових цікавао знати, якими ж якостями повинен володіти боєць, щоб працювати саме снайпером. Звичайно, мати відмінний зір. А ще що?

- На першому місці психологічна підготовка, потім – фізична витривалість. Головне – мотивація, грунтовна підготовка прицільним вогнем вражати ворога. Також при відборі враховуються розумові здібності, витримка, стійкість, здатність аналізувати ситуацію на полі бою. А ще: снайпер – це робота колективна. Стрільці-високоточники у військовій сфері це прекрасно усвідомлюють. Одна людина може багато побачити, але коли є поруч другий номер-снайпер, то ефективність набагато вища, – розповідає Андрій.

До речі, при влучанні в противника на відстані 1684 м напрямок підказав другий номер із позивним “Дуб”. Успішний результат тоді, як і в багатьох інших випадках, забезпечила мультикаліберна гвинтівка виробництва США Barrett MRAD 338LM, з можливістю заміни ствола і личини на 308WIN.

Які емоції в “Немо”, коли вибирає ціль і вражає її?

- Емоції треба залишати збоку. Я над таким не задумуюся. Все просто і зрозуміло: я захищаю себе, родину, побратимів, країну. Я ж не є кат, який знищує безневинних! Бо “на мушці” – ворог. Окупант – це просто мішень, яку я повинен вразити. І я їх знищую, – переконаний «Немо”.

На війні снайпер, утім, часто виступає не тільки в якості мисливця, але може й сам перетворитися на здобич! Чи були такі випадки?

- Один раз було… Ми облаштовували нову позицію разом із головним сержантом і другим номером. І коли набирали землю в мішки, несподівано пролунав постріл. За мить ворожа куля в дерево поряд вдарила… Стало ясно: працює снайпер! Ще один постріл ворога… Стало зрозуміло: треба негайно відповідати. Неподалік була моя гвинтівка Tikka T3x 6.5 Creedmoor із тепловізійним прицілом, з нею і вдень можна працювати. Підхопив. Подивився в приціл: була теплова сигнатура. Прицілився, вистрілив, до цілі було 850 метрів… Більше пострілів з боку ворога не було. Не можу стверджувати, що вразив ціль, але снайпери окупантів на цій позиції по нас більше не працювали, – пригадує Андрій.

До речі, Tikka T3x 6.5 Creedmoor – власна гвинтівка снайпера, яку він сам купив. Бо ж із допотопною СВД дуже неефективно було працювати... Зараз “Тіка” вже достатньо вдосконалена, б’є ворога на відстані 1000-1100 метрів у будь яку пору доби. Стандартна модель коштує як мінімум 100 тисяч грн… Навіть це означає: забезпечення сучасного снайпера потребує значних капіталовкладень. А хоча б приблизно, це скільки?

- Шалені гроші!!! Це все, що маю, я ж не за один раз купував, а поступово… Тому спорядити снайпера – справді, це дуже дорого. Починаючи від взуття, коли до 10 тис. грн літнє вартує, а в межах 15 тис. грн зимове… І так далі, і тому подібне. Наприклад, одяг використовую, здебільшого, виробництва США… Це також недешево. Але ж в самого на все ніяких грошей не вистачить. Допомагають інші. Наприклад, волонтери. А недавно від командування бригади австрійські зимові костюми “Карінтія” отримали. Їм ціни немає! Тож підтримку відчуваємо повсякчас, – розповідає командир відділення.

На початку повномасштабного ворожого вторгнення Андрій добровільно пішов на фронт. Тоді як сотні тисяч наших співвітчизників мобілізаційного віку всіма правдами та неправдами намагаються пересуватися в протилежному напрямку. Що думає воїн про цих ухилянтів?

- Кожен торує свій шлях в житті. Є люди, які просто не здатні воювати через моральні чи фізичні вади. Є ті, які бояться чи не хочуть… Не хочу це обговорювати. Я свій вибір зробив, і мені за нього не соромно. А як їм із цим жалюгідним життєвим рішенням потім людям в очі дивитися, це питання не до мене, – відповів.

Рано чи пізно, але такі Герої як “Немо” та їхні бойові побратими у складі Сил оборони України досягнуть омріяної Перемоги над рашистами. Чим планує займатися в мирному житті нинішній молодший сержант?

- Звичайно, без планів немає сьогодення та майбутнього… В Італії в мене робота ж залишилася, там друзі чекають. А біля Львова хату почав будувати… Не вирішив ще остаточно, чим займатимуся і де. Зараз головне – знищувати ту ворожу наволоч!, – говорить молодший сержант.

Вважає, що справжні Герої, це ті хлопці, які полягли в бою за Україну… Але ж вони, на жаль, уже не можуть знищувати ворога. І це треба робити живим із подвійним завзяттям, говорить снайпер. І знову виходить на позицію, ліквідовуючи окупантів.

Він - один зі справді мужніх та героїчних воїнів 68 Окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, яких називають “росомахами” і в складі якої воюють із окупантами представники всієї України. Як зауважив “Немо”, насамперед, із Волині та Рівненщини, де офіційно і значиться пункт постійної дислокації.

А хто прагне поповнити лави славетної єгерської бригади, може отримати додаткову інформацію за тел. 099-387-87-18 або 093-055-25-98.

За матеріалами відділу зв’язків з громадськістю ОК “Захід”.

Фото служби зв’язків з громадськістю 68 ОЄБр імені Олекси Довбуша та особистого архіву молодшого сержанта “Немо”.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також