Доступний за складниками, легкий у приготуванні, навіть для початківців, і ароматно-смачний. Орієнтовний час приготування – 1 год. 15 хв., з допомогою – 1 год.
70 г м’якого масла, склянка цукру, 2 ч. л. ванільного екстракту, 3 яйця, 2 склянки борошна, пакетик розрихлювача (10 г), щіпка солі, ¼ склянки сметани, 20-25 великих слив
Посипка: по пів склянки цукру і борошна, по 1 ст. л. олії та м’якого масла
Змішати міксером масло і цукор.
Додати ванільний екстракт, яйця і збити (3-4 хв.) до однорідної пухкої маси.
Окремо змішати борошно, розрихлювач, сіль і вмішати в яєчну масу ложкою.
Додати сметану і збити 1-2 хв. міксером. Тісто густувате, ляпаючої консистенції.
Викласти у змазану маслом/маргарином і посипану сухарями форму 25х28 см і розрівняти.
Зверху викласти шкіркою доверху розрізані на 6-8 частин сливи і притрусити посипкою.
Для посипки змішати всі складові й перетерти руками до утворення крихт-грудочок.
Випікати 45 хв. при 180 град. до золотистого кольору.
Через 10 хв. вийняти з форми і охолодити на решітці.
Але навряд чи витримаєте ці 10 хв., бо пиріг найсмачніший саме гарячим зі сметаною.
Як варіант для начинки – почищені й нарізані часточками яблука.
А ранок таки солоденький…