Спирт на Рівненщині — у трубу

5008 0

Ми у соцмережах:

Спирт на Рівненщині — у трубу

Протягом минулих двох років завод з виробництва спирту на Рівненщині працював не тільки офіційно. За стіни заводу вивівши шланг, додатково зливали близько 20 тисяч літрів чистого спирту з а добу, продаючи його потім як легальним виробникам алкоголю, так і підпільникам. Нещодавно такі деталі розповіли в Державній фіскальній службі. Вилучений спирт збираються арештувати, на службовців заводу — відкрити кримінальну справу. А от чи не відновиться незаконне виробництво на згаданому заводі, фіскали завбачливо промовчали.

На Рівненщині працювала, проводячи обшуки, податкова поліція Офісу великих платників ДФС, а також працівники управлінь ДФС Києва та Київської області.

«Спирт реалізовували як легальним виробникам лікеро-горілчаних виробів, так і на підпільні виробництва, які зазвичай продають фальсифікат через Інтернет-сайти, — повідомили у ДФС. — Під час обушків виявили у відділенні зливу готової продукції заводу врізану трубу з краном, до якої було приєднано шланг, виведений із приміщення. За офіційними даними, потужність виробництва заводу складає 20 тисяч літрів спирту на добу, а під час проведення обшуку встановлено неофіційне збільшення потужностей до 40 тисяч літрів на добу».

Під час обшуку вилучили з незаконного обігу понад 60 тисяч літрів спирту на загальну орієнтовну суму понад 12 млн грн, а також чорнові записи, журнали в’їзду-виїзду автотранспорту, журнал обліку виготовленого спирту та документи фінансово-господарської діяльності.

У ДФС заявили, що викривши незаконне виробництво спирту на Рівненщині, «припинили міжрегіональну злочинну схему по виробництву необлікованого спирту та його реалізації без відображення у податковій та бухгалтерській звітності».

Несплата лише акцизного податку становила десятки мільйонів гривень в місяць. Боротьба ДФС з контрафактним алкоголем буде тільки посилюватися. Єдиний вихід для тіньового бізнесу — ставати легальним і працювати в законному руслі, — заявив голова ДФС Вадим Мельник.

ДФС планує накласти арешт на вилучене та продовжує досудове розслідування. Назву підприємства, на якому виявили незаконне виробництво спирту, у ДФС не розголошують. Немає згадок про обшуки та відкрите провадження наразі і у реєстрі судових рішень.

В Україні загалом близько тисячі великих і дрібних підприємств, які отримали ліцензії на виробництво різних видів спирту. У Рівненській області їх декілька, і подібні обшуки та заяви від ДФС — не вперше. Наприклад, досі немає результатів розслідування у справі товариства «Рівне-Етил», на якому торік кілька разів проводили обшуки і який звинуватили не лише у підпільному виробництві алкоголю (офіційно підприємство виробляє нехарчові хімічні продукти), а й навіть у причетності до фінансування сепаратизму.

Справу до суду після гучних обшуків так і не передали. А саме «Рівне-Етил», яке працює на базі колишнього шпанівського спиртзаводу в Рівненському районі, за кілька місяців після обшуків через суди вимагало, аби фіскали повернули йому вилучене майно: понад 12 тис. кг розчинника та 6,7 тис. кг чистильного засобу. Суди підприємство виграло. Належить «Рівне-Етил» колишньому директору шпанівського спиртзаводу Сергію Григоренку та рівнянину Олегу Власюку. Керує товариством ще один ексдиректор цього підприємства — Ігор Шумілов.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також