З Рівненської облради вперше вигнали корупціонера

504 0

Ми у соцмережах:

З Рівненської облради вперше вигнали корупціонера

Колишній заступник голови Поліського лісового офісу «Лісів України» Віталій Сухович, затримання та обшук у якого спричинили свого часу великий галас, окрім чотирьох мільйонів конфіскованих доларів, позбувся також мандата депутата обласної ради.

Нагадаємо, що у Суховича вдома, окрім згаданих мільйонів доларів готівкою, знайшли три автомобілі (Audi Q8, Mercedes-Benz GLE 350E, BMW X5), золоті монети, зливки золота, два пістолети та автомат Калашникова з 16 магазинами з набоями до нього.

Сухович перестав бути депутатом внаслідок рішення суду, яким він був умовно побавлений волі на п’ять років, а не умовно — відпущений на волю. Такий поблажливий вирок став можливий тому, що колишній лісник пішов на угоду зі слідством і визнав свою провину. Гроші, знайдені під час обшуку, було конфісковано у дохід держави. З часів приходу до влади в області «слуг народу» це перший випадок позбавлення депутатського мандата за рішенням суду. Та чи останній?

Богдан Сологуб, керуючий справами виконавчого апарату Рівненської обласної ради:

— До обласної ради надійшло рішення суду. Був задіяний закон «Про статус депутатів місцевих рад». У пункті № 7 статті 5 цього закону чітко вказано, що депутат позбавляється повноважень у разі набрання чинності рішення суду, яким його притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією. Відповідно до закону, особа автоматично втрачає свої депутатські повноваження. Для цього не потрібно проводити будь-які дії обласній виборчій комісії або ухвалювати рішення обласній раді. Місія обласної виборчої комісії полягає лише у визнанні повноважень наступного за черговістю депутата.

Василь Курилас, голова обласної територіальної виборчої комісії:

— Закон чітко говорить, за яких умов людина може позбутися статусу депутата місцевої ради. Також прописано й процедури як це має відбуватися. По-перше, людина може перестати бути депутатом з причини власної смерті. По-друге, політична сила, яку представляє депутат, може вирішити забрати у нього мандат. Наприклад, таке було у фракції «За майбутнє» в Рівненській облраді. По-третє, депутат може позбутися мандата за ініціативи виборців. Однак для цього люди мають створити ініціативну групу і зібрати певну кількість підписів та засвідчити їх. Після цього вони звертаються до політичної сили, яку представляє депутат. Однак у цьому разі остаточне рішення — за політичною партією: вона може погодити ініціативу своїх виборців, а може її відхилити. По-четверте, депутат може скласти мандат за власним бажанням, подавши заяву з особистим проханням. Однак тут рішення — за облрадою. Рада може не підтримати цю заяву і не відпустити депутата. Так було у випадку з Олександром Данильчуком, коли депутати відмовилися позбавляти його мандата. П’ята причина — це вирок суду. В цьому випадку повноваження депутата припиняються після вироку.

Додамо, що втрата депутатського мандата у Рівненській облраді — рідкісний випадок. Раніше причини цього були здебільшого політичні. Партія «За майбутнє» замінила свого часу одразу чотирьох депутатів — Руслана Потапчука, його доньку Руслану Потапчук-Чернєнкову, Віктора Щербачука та Івана Калюту, які відмовилися голосувати за відставку вже ексго-лови Рівненської облради Сергія Кондрачука. Анатолій Петрук з фракції «Сила і честь» перестав бути депутатом, бо помер. А колишній очільник «чорнобильської» лікарні Рівного Сергій Шевчук відмовився від депутатства з власної волі, попавшись перед цим на вимаганні хабара за сприяння в оформленні інвалідності. Не так вийшло з його колегою по партії Олександром Данильчуком, який після скандалу з автомобільною пригодою у стані алкогольного сп’яніння подав заяву на складання депутатського мандата. Але обласна рада цю заяву не прийняла. Тому Данильчук і досі депутат.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також