Стережись автомобіля: підприємці на Лебединці конкурують за атракціони

1918 0

Ми у соцмережах:

Стережись автомобіля: підприємці на Лебединці конкурують за атракціони

Майданчик перед обласною бібліотекою у рівненському парку Молоді уже давно перетворився на автодром. А цього літа електричних дитячих машинок, електросамокатів, велосипедів, батутів і лабіринтів стало ще більше. Разом з новими машинками на Лебединці з’явилися і нові підприємці, конкуренції з якими зовсім не раді ті, хто цей бізнес в центрі Рівного розпочинав більше десятка років тому.

Дитячі атракціони в сезон щодня можуть приносити своїм власникам тисячі гривень прибутку, судячи з розцінок — за більшість розваг ціна стартує від 50 гривень за 10 хвилин. Але там, де великі прибутки, одразу виникають і сварки. Тепер «старожили» скаржаться, що це їх витісняють конкуренти — натякають, що новачки мають зв’язки при владі. А комунальники кажуть, що це підприємці мали би вчасно оформляти документи і не «лізти» за межі домовленої території.

Минулої п’ятниці кілька підприємців з Лебединки прийшли з плакатами до міських депутатів — під стіни сесійної зали. А перед цим написали ще й звернення, в якому просять захистити їхні права.

Андрій Вакольчук, підприємець:

— Ми офіційно працювали тут протягом багатьох років. Завжди своєчасно сплачували податки, оплачували послуги КП «Рівненський міський трест зеленого господарства» за договорами пайової участі в утриманні об’єктів благоустрою в місцях фактичного провадження нами підприємницької діяльності. Всі ми завчасно зверталися до міського голови про намір здійснення діяльності в 2022 році у вказаному місці (я — ще в грудні 2021 року, а решта заявників — у лютому 2022 року). А вони знайшли трьох інших підприємців, в яких аналогічний вид діяльності — ті ж машинки, кав’ярню поставити хочуть таку саму. А з нами не продовжили договір. На яких підставах?

Балансоутримувач парку — міський трест зеленого господарства. Мені міський голова дав погодження, але моє звернення укласти з трестом договір на прибирання території проігнорували. І тепер нас витісняють звідси, використовуючи адмінресурс: перевірки, муніципальну варту, поліцію. Вже були протоколи на штрафи, хотіли піти на вилучення — тобто було звернення на міського голову, щоб у нас конфіскували нашу власність. Правових підстав не було, але на нас постійно чинять тиск, і це відбувається уже протягом двох сезонів.

Ігор Романчук, керівник міського тресту зеленого господарства:

— Так, вони там справді роками стояли і тримали цей бізнес. Та коли я прийшов на цю посаду і захотів навести лад у парку, адже за цю територію відповідає саме трест, то ситуація виявилася непростою. Я особисто підходив до підприємців і питав, чи мають вони дозволи? Два ФОПи мають, а інші кажуть, що вони стоять там нібито з «дозволу» цих двох. А коли до нас надходить скарга від перехожих, що хтось на когось наїхав, то неможливо знайти крайнього — кожен підприємець каже, що це не його електросамокат чи дитяча машинка спричинили пригоду. Хіба ж так може бути? Є схема розміщення, що може бути у парку, а що ні. Звільнилося місце — будь ласка, ставай. От у схемі йдеться, що їхнє місце — біля фонтана. Але ж батут і машинки якийсь час стояли аж біля обласного музею по інший бік алеї, де ж тут прив’язка до фонтана?

І важливе ще питання не тільки благоустрою, а й безпеки. Бо справді неприємно, коли ти йдеш у своїх справах, а тобі в спину постійно сигналять, щоб дав дорогу. І ще добре, коли сигналять, бо можуть і просто ненавмисне наїхати. Коли я показував парк Молоді французам, вони дуже здивувалися: в них не заведено кататися парками так, як це роблять у нас.

А ці три нові підприємці, на яких нарікають інші підприємці, вони спочатку звернулися до міського департаменту інфраструктури і благоустрою, отримали дозвіл, а тоді вже уклали договори із ТЗГ.

Який я бачу з цього усього вихід? Звертатися з пропозиціями до департаменту. Ми пропонуємо інші локації — той же Пагорб Слави, реконструйовану Набережну, де є дитячий майданчик, який теж відвідує багато родин з дітьми. Чому б підприємцям не прийти зі своєю інвестиційною програмою і не запропонувати: от я поставлю вам 2–3 лавочки, а отам — свій батут чи прокат велосипедів. Так ні, всі ж хочуть саме парк Молоді, бо тут велика концентрація людей.

Хто тут правий, а хто кого оббріхує або неправильно зрозумів — розібратися непросто. Голова постійної комісії з питань підприємництва Тамара Тимощук пропонує підприємцям подати офіційне звернення їй. Тоді можна буде запросити на комісію обидві сторони, щоб свої аргументи вони озвучили уже перед депутатами.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також