Столітню хату забрали з вулиці Шевченка

1961 0

Ми у соцмережах:

Столітню хату забрали з вулиці Шевченка

На вулиці Шевченка у Рівному досі стоять столітні дерев’яні хати, хоча з кожним роком їх стає все менше. Одну з таких демонтували реставратори. З неї зроблять музейний експонат, щоправда, в Радивилові.

 Володимир ДзьобакВолодимир Дзьобак, голова ГО «Центр дослідження відродження Волині», розповів:

— Ще п’ять років тому на вулиці Шевченка в Рівному було повно старих дерев’яних хат, проте їх розвалюють, щоб будувати нові. Нам вдалося врятувати одну з них. Півтора року тому ми дізналися про її існування. Чому саме ця хата? Бо на відміну від інших подібних вона мала дві кімнатки, а не одну. Одна з останніх власниць хати в інтерв’ю розповіла, що це ознака того, що родина була заможна. Також вона сказала, що її дідусь стверджував, що хаті 200 років. Музейники натомість кажуть, що сто. Думаю, правда десь посередині. Власники хати та ділянки погодилися, щоб ми забрали її на реставрацію. Вони обійшли безліч інстанцій, щоб отримати дозвіл на демонтаж і віддали нам її безкоштовно. За це їм велика подяка.

Демонтаж виконали спеціально запрошені реставратори зі Львова. Це кропітка праця: перед розбиранням конструкції малюють схему хати, потім кожну колоду маркують. Від об’єкта насправді мало що лишилось цілого: три стіни тільки, бо дах був шиферний, основа з дубових брусів згнила, як і крокви, і прибудова. Є одна цінна колода, яка наполовину трухлява. Будемо думати, як це все відновити.

Про вартість робіт з реставрації поки рано говорити, але це дуже немалі кошти. Зараз реставратори шукають необхідні матеріали. В майбутньому хочемо, щоб хата з домашнім начинням, яке використовували 100 років тому, стала музейним експонатом – окрасою «Ладомерії», культурно-історичного туристичного центру в Радивилові.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також