Строкова служба в армії: що про неї треба знати рівненським призовникам

2009 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

З першого жовтня стартує осінній призов на строкову військову службу. Призову підлягають особи, яким на момент початку призову виповнилося 20 та ще немає 27 років. На Рівненщині планують призвати близько 500 осіб. З них для Збройних сил України – близько 300 осіб, для Нацгвардій – близько 140, для Державної прикордонної служби та для Державної спеціальної служби транспорту України по 20 осіб.

на фото Валерій Куценко

Військовий комісар Рівненського обласного територіального центру комплектації та соціальної підтримки Валерій Куценко розповів:

Строковики до виконання завдань в зоні проведення операції об’єднаних сил залучатися не будуть. В зону проведення операції об’єднаних сил відправлятимуть лише контрактників, – наголосив Валерій Куценко. – Рішення про призов громадянина на строкову військову службу ухвалюють на районній призовній комісії, яку очолює один із заступників голови районної державної адміністрації. З першого жовтня рівнянин, які досягнули призовного віку, в десятиденний термін мають звернутися до районного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки та пройти медичну комісію. Після проходження медичного огляду на засіданні районної призовної комісії будуть ухвалювати рішення про призов, про надання відстрочки чи про зняття з військового обліку за станом здоров’я, – розповів військовий комісар.

Крім того, є рівняни призовного віку, яким релігія не дозволяє брати до рук зброю. Тому вони за два місяці до початку проведення призову повинні були звернутися до районних державних адміністрацій із заявами про проходження альтернативної невійськової служби. Якщо таку заяву не подали, то їх призиватимуть до несення військової служби на загальних засадах. Альтернативну невійськову службу можна проходити у лікарнях, якщо є відповідна освіта, або в інших державних установах, де не вистачає працівників.

Осіб, які мають дипломи спеціаліста або магістра, призивають на 12 місяців. Ті, які отримати ступінь бакалавра – на 18 місяців. Школярів та осіб, які перебувають на обліку у наркодиспансерах, не призивають до несення строкової служби, але на все має бути рішення районної призовних комісії, – зазначив Валерій Куценко.

Пройти строкову служба можуть також і ті особи, які досягли 18 років, проте за згодою батьків.

на фото Сергій Названов

Виконувач обов’язків начальника сектору комплектування Рівненського обласного територіального центру комплектації та соціальної підтримки Сергій Названов розповів:

– При призові строковикам виплачується допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів у сумі понад три тисячі гривень. Крім того, щомісячно вони отримують 154 - 245 грн залежно від посади та військового звання, їм надається відпустка на десять днів без врахування дороги до місця її проведення та назад. Також строковики можуть безкоштовно їздити в міському, міжміському громадському транспорті.

Тим, хто ухиляється від військової служби загрожує кримінальна відповідальність. Так, під час призову навесні від несення військової служби ухилилося 48 рівнян, з них 6 засудили на термін від 1 до 3 років позбавлення волі з відтермінуванням.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також