Судові засідання закриті, бо йдеться про подробиці життя сім’ї правоохоронців з Рівненщини

5979 0

Ми у соцмережах:

Ігор Чайка під час судового засідання

Першого квітня буде чотири роки від трагічних подій на вулиці Жуковського у Дубні. Тоді, у 2017 році, у приватному будинку було вбито 43-річну адвокатку Віту Шаблій та поранено її 55-річного чоловіка, полковника міліції у відставці та колишнього начальника ГУ УМВС у Рівненській області В’ячеслава Чайку. Чайка з вогнепальним пораненням грудей, живота та рота помер за два тижні у лікарні, встигнувши звинуватити у стрілянині свого рідного 29-річного сина Ігоря Чайку — на той час прокурора на Тернопільщині. За вбивство двох людей досі нікого не покарали.

Ігоря Чайку затримали не одразу. Кілька днів він переховувався, а потім сам прийшов здаватися до правоохоронців та заявив про готовність співпрацювати зі слідством. Як розповідали у 2017 році, Ігор Чайка наполягав, що захищався, стріляючи у рідного батька та мачуху, та навіть показував місце, де начебто викинув зброю, проте пістолета там уже не було.

Ігоря Чайку одразу звільнили з прокуратури, проте все ж, попри звинувачення у вбивстві двох людей, йому вдалося поки уникнути покарання. По-перше, суди не обрали йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а відправили під домашній арешт до мами у Дубно. У 2019 році і цей запобіжний захід Рівненський міський суд змінив на більш м’який — заставу у 200,7 тис. грн. Попри немалу суму, її таки сплатили, тож останні півтора року обвинувачений Чайка-молодший має відносну волю.

По-друге, справу про вбивство В’ячеслава Чайки та Віти Шаблій досі розглядають у Рівненському міському суді, хоча матеріали справи правоохоронці передали ще у рік вбивства, тобто у 2017-му. І хоча Ігоря Чайку таки обвинувачують у вбивстві за статтею 115 Кримінального кодексу, кваліфікацію злочину під час розгляду ще можуть змінити, таким чином екс-прокурор отримає м’якше покарання, аніж від 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Чому у будинку В’ячеслава Чайки у 2017 році трапилася стрілянина, офіційно так і не стане відомо. Судові засідання на прохання обвинуваченого екс-прокурора зробили закритими. Зокрема, через те, що він наполягав, що у суді будуть розглядатися подробиці сімейного життя, які можуть завдати болю, перш за все, його мамі — колишній дружині Чайки-старшого, з яким, окрім Ігоря, у них був ще один син (крім того, Чайка-старший виховував сина разом з Вітою Шаблій). Через такий розгляд справи частина ухвал у справі, які є у реєстрі судових рішень, також закрита для громадськості.

У 2017 році розповідали, що конфлікт у родині Чайок був через будинок, де трапилося вбивство. Стосунки між батьком-міліціонером та сином-прокурором були напружені, проте що спровокувало стрілянину — досі загадка. Чайка-молодший, коли здався правоохоронцям, наполягав, що за зброю першим схопився батько.

Ігоря Чайку у суді незмінно представляє тернопільський адвокат Олександр Іващенко. Ще місяць тому він охоче розповідав журналістам про перебіг справи, проте після публікацій його клієнт заборонив коментувати щось у ЗМІ.

Справу Ігоря Чайки у Рівненському міському суді спочатку розглядав суддя Віктор Кухарець, проте у 2019 році він звільнився, і розгляд перейшов до Оксани Крижової. І хоча нова суддя продовжила слухання, а не вирішила заново вивчати все сама, судові засідання тягнуться вже четвертий рік. Про причини нам розповів адвокат Сергій Косів, який представляє інтереси вбитого подружжя та їхнього сина Віталія Чайки — з минулого року працівника Рівненського відділу поліції.

— Розгляд, фактично, спершу затягнувся через коронавірус, а потім через тестування прокурорів — змінився прокурор у справі. А окрім того, деякі свідки з Дубна не приїжджали на судові засідання. Це три основних фактори, — розповідає пан Косів. — Коли допитають свідків, суд перейде до дослідження доказів. Також пояснення ще не давав обвинувачений, своєї вини він не визнає. Покази він даватиме, як було сплановано, після допиту свідків. А залишилася ще одна недопитана. Її мали минулого місяця допитати, але у неї була висока температура і її не допустили до суду.

Сторона захисту наразі не клопотала про перекваліфікацію злочину — спершу слухає свідків та хоче дослідити докази, які зібрали правоохоронці. Оскільки свідків, які б бачили сам злочин, немає, найбільш вагому роль становитимуть саме докази, зібрані слідчими. Якщо їх буде недостатньо для доведення умисного вбивства, сторона захисту може спробувати змінити кваліфікацію. Наприклад, на статтю 118 Кримінального кодексу (умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони), яка уже передбачає до двох років за гратами. Або взагалі намагатися довести, що Чайка-молодший не винен.

Наступне закрите засідання у справі заплановане на 6 квітня.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також