Сухе повітря сприяє поширенню коронавірусу - вчені

856 0

Ми у соцмережах:

Сухе повітря сприяє поширенню коронавірусу - вчені

Японські дослідники довели це за допомогою суперкомп'ютера «Фугаку».

 

Їхній висновок підтверджує відомий факт, що в сухому повітрі (зокрема взимку) легше підхопити будь-яку респіраторну вірусну інфекцію.

 А крім того, найбезпечніше сидіти по діагоналі до хворого.

 Згідно з дослідженням, опублікованим Центром обчислювальних наук Інституту фізико-хімічних досліджень (RIKEN) і Університетом Кобе, в приміщеннях із сухим повітрям імовірність зараження COVID-19 вища, ніж у приміщеннях з нормальною вологістю повітря.

Чим вологість нижча, тим більше вірусних частинок, які витають у повітрі в підвішеному стані.

Дослідники використовували суперкомп'ютер «Фугаку» (Fugaku), щоб змоделювати потоки частинок COVID-19, які виходять від інфікованих людей.

 Моделювання показало, що при вологості повітря 30% на відстань близько 2 м розлітається вдвічі більше частинок, ніж при вологості 60%.

Дослідники вважають, що зменшити ризик інфікування в приміщеннях з поганою вентиляцією допоможуть зволожувачі повітря.

Стосовно інших респіраторних вірусів ця закономірність також встановлена. Вважається, що «любов» вірусів до сухого повітря - одна з причин, чому застуди, і особливо грип, мають сезонність.

 Взимку повітря завжди сухіше, ніж влітку, оскільки тепле повітря утримує більше вологи, а в холодному надлишок вологи тут же випадає у вигляді конденсату на поверхнях.

 Плюс до того взимку в приміщеннях використовуються нагрівачі. Потрапляючи в примііщення, холодне повітря нагрівається, але при цьому вміст вологи в ньому залишається тим же, тому повітря, як губка, починає вбирати вологу з предметів і з людини (тому у вас взимку пересихають слизові).

 Як у приміщеннях, так і зовні вологість взимку зазвичай не перевищує 30% при нормі 50-60%.

Також у рамках дослідження було встановлено, що людина, яка сидить за столом поруч з інфікованою, у п'ять разів більше схильна до ризику зараження, ніж та, що сидить навпроти.

Зазначається, що найбезпечніше сидіти по діагоналі до хворого.


За матеріалами Reuters


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також