Свиноферма Муляренка: Рівненська ОДА в Острозькому районі тримає поросят

4766 1

Ми у соцмережах:

Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко

Цілком серйозно: голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко у своєму підпорядкуванні має не тільки чиновницькі підрозділи, а й цілу свиноферму в Острозькому районі. І хоча свиня – символ наступного року, успіху цей «острозький підрозділ» голові ОДА не принесе. Хіба м’яса. Бо фінансової користі від свиноферми поки жодної – лише відкриті кримінальні провадження та збитки обласному бюджету.

Свині у підпорядкуванні ОДА з’явилися у 2016 році з ініціативи Рівненського обласного фонду підтримки індивідуального будівництва на селі. Фонд існує ще з 90-х і надає дешеві кредити на будівництво, добудову, купівлю чи утеплення будинків у сільській місцевості, а також кредити для фермерів. Для декого, як-от учасників АТО, кредити взагалі безвідсоткові, інші ж сплачують не більше 3% на рік, що у рази менше, аніж пропонують банки. Проте рік у рік фонду боргують.

Володимир ПашковськийУ 2015 році головою фонду голова Рівненської ОДА призначив Володимира Пашковського, і новий керівник почав шукати, як альтернативним способом можна погашати борги за кредити. І вихід знайшли цікавий: створили філію з вирощування поросят породи «Угорські мангали», аби потім вирощених свиней продавати і гасити одержаними грішми борги. Законодавство, прописане ще у 90-х, цього не забороняє, навіть дозволяє селянам повертати кредити фонду сільгосппродукцією, за рахунок якої й збиралися утримувати свиноферму.

Рівненська ОДА ідею про створення свиноферми у своєму підпорядкуванні погодила, стверджує п. Пашковський. Директором філії тобто свиноферми, став Аполлінарій Сокотун, голова фермерського господарства «Мрія» у Кутянці Острозького району. Саме його ферму обласний фонд взяв в оренду для розведення свиней.

Навесні та влітку 2017 року на «острозький підрозділ» ОДА за бюджетні кошти купили 50 поросят. До цього часу їх вже давно мали би продати. Проте коли на початку 2018-го до Острозького району нарешті навідалося обласне керівництво фонду, то застало у свинарнику не відгодованих кабанів, а малих поросят, ще й у меншій кількості, аніж купували.

Голова фонду Володимир Пашковський стверджує, що винні у всьому — директор філії та звільнена головна бухгалтерка фонду Ольга Тимощук. У Рівненській ОДА вважають інакше. Обидві сторони написали скарги у правоохоронні органи, а поки розбираються, хто винен, острозьких свиней не продають. Хоча це офіційно. А неофіційно — цілком імовірно, що поки ми готували номер до друку, хтось уже готував на свята м’ясо зі свиней, куплених за бюджетні гроші.

Ігор Тимошенко, заступник голови Рівненської ОДА:

— Пан Пашковський у 2016 році створив філію без згоди ОДА, закупив свиней за бюджетні кошти і не довів справу до кінця. Свині не реалізовано, невідомо, хто за ними доглядає, бо трудового договору немає. Утримання свиноферми фонд уже не фінансує. Фактично, люди, які їх доглядали, за свій рахунок не дають їм померти. Керівник сам ввів фонд у таку ситуацію і не знає, як вийти тепер. І він має відповідати за свої дії. Збитки сягають близько 200 тис. грн. Потрібно продати свиней, але керівник фонду цього не робить.

Ми надсилали листи фонду, що проти створення міні-ферми, але директор фонду нас не послухав. Окрім того, належним чином не оформив документи філії.

Фонд підтримки будівництва на селі потрібен, він працював не перший рік, але з приходом Пашковського лише почав залазити у борги. Після аудиту ми звернулися до правоохоронних органів, аби вони дали оцінку ситуації. Потім будемо вирішувати, чи буде Пашковський надалі працювати на цій посаді.

Володимир Пашковський, голова Рівненського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі:

Мені керівник філії не звітував, хоча я постійно вимагав. Коли поїхав у лютому цього року перевірити, то застав не свиней, які вже мали би мати 90-100 кілограмів, а малих поросят і кілька свиноматок. Окрім того, колишній головний бухгалтер Ольга Тимощук, донька якої Нікітіна працювала у фонді економістом, у 2004 році надала своєму зятю Нікітіну 20 тис. грн (на той час це було 4 тис. доларів) кредиту. Документи по цій справі вони викрали, інформації, що кредит було повернуто, родина надати не може. Вони свідомо вчиняли шахрайські дії.

Коли я прийшов на посаду, то у фонді навіть не було реєстру справ. Я почав все піднімати, випросив більше коштів для кредитування. Але 20 років фонд ніхто не перевіряв, я сам ініціював перевірку, бо ж досі до кінця невідомо, що тут за ці роки понароблювали. Поліція відкрила кримінальне провадження за моїм зверненням.

А Рівненська ОДА тільки намагається знайти шлях, щоб мене звільнити. Робить усілякі підступи. Віталій Ундір (перший заступник голови ОДА. — Ред.) направив перевірку Держпраці, яка наклала штрафи по 300 тис. грн за начебто непрацевлаштованих працівників філії, хоча у 2016 році було погоджено, що з ними можна підписувати не трудовий договір, а цивільно-правову угоду.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також