Свинячий грип наступає. Деякі райони Рівненщини уже на порозі епідемії

2592 0

Ми у соцмережах:

Свинячий грип наступає. Деякі райони Рівненщини уже на порозі епідемії

Лише за минулий тиждень в області захворіло понад 6200 людей — це тільки ті, які прийшли до медзакладів і, вистоявши у довжелезних чергах, потрапили до лікаря. У кількох з них встановили діагноз — грип, в усіх інших — ГРВІ. Втім, лікарі визнають, що чимало рівнян займається самолікуванням, тож скілька насправді хворих, сказати важко. Медики радять рівнянам при перших же симптомах звертатися до лікарень. Бо вірус каліфорнійського або ж свинячого грипу, який розповсюджується, вже призвів до смертей в Україні.

грип_2 У 2009 році свинячий грип спричинив у країні масову паніку. Цього року, попри те, що вірус так само небезпечний, до ситуації з захворюванням медики та й самі рівняни ставляться спокійніше. На Рівненщині вже зафіксували кілька випадків грипу, зокрема у вагітних та одного новонародженого. Втім, не у всіх грип каліфорнійський, є випадки і так званого грипу "Швейцарія". Смертельних випадків, спричинених грипом, в області, запевняють медики, не було. Втім, вже є дві смерті від пневмонії: у вівторок помер 42-річний голова Зарічненської райради Ігор Харкевич, але ще немає результатів експертизи, тож медики не кажуть, чи був у нього грип. Трохи раніше від пневмонії померла ще одна жінка, але у неї вірусу грипу не знайшли. Людмила Яценя, головний епідеміолог області:

— Кількість хворих на ГРВІ значно зросла за останній тиждень. Серед 6227 хворих, які звернулися за медичною допомогою, 67% становили діти. Найближчий до епідпорогу — Радивилівський район. Цілком ймовірно, на днях район перетне поріг і там оголосять про епідемію. За ним — Сарненський. У Рівному ситуація спокійна, тут 90,2% до епідпорогу. Очевидно, що затримали розповсюдження інфекції канікули у навчальних закладах, проте коли школярі та студенти повернуться на навчання, можливий різкий ріст захворювань. Каліфорнійський грип небезпечний тим, що дає ускладнення — пневмонію, яку лікувати тяжко. Тому звернення пацієнта має бути своєчасним за перших же симптомів, а це, в першу чергу, висока температура. Окрім того, у хворих буде ломота у тілі, нудота, головний біль. Нежить при цьому штамі грипу може і не бути або ж буде невеликим.
У розпал ГРВІ та грипу рекомендують не відвідувати місць, де багато людей. Зазначають, що небезпечно навіть їхати у тролейбусі та маршрутці. Бо носієм інфекції може бути і цілком здорова на вигляд людина, в якої насправді в організмі — інкубаційний період вірусу, що може тривати від одного дня до тижня. Найкраще у громадському транспорті носити пов'язку, яка б затуляла ніс та рот. Як зазначає Людмила Яценя, використання профілактичних лікувальних засобів, зокрема і оксолінової мазі, якою змащують у носі, щоб вбивати вірус, — річ цілком індивідуальна. У кого імунітет міцніший, такі засоби і справді зможуть допомогти. Втім, медики додають, що навіть з питання профілактичних засобів варто консультуватися з лікарем. Щоправда, потрапити до нього наразі вкрай важко. У лікарнях та поліклініках, особливо дитячих, — довжелезні черги. До одного лікаря — по 30-40 пацієнтів. Ледь встигають виїздити на виклики і працівники екстреної меддопомоги, яких зараз викликають до 80 разів на день зі скаргами на високу температуру. Микола Надєйко, головний лікар рівненської міської дитячої лікарні:
— Лікарі працюють з утричі більшим навантаженням, виходять на роботу у вихідні, проте через таку кількість хворих черг, звісно, не уникнути. Ми у лікарні відгородили прийом здорових пацієнтів та хворих на ГРВІ. Але чи варто йти на консультацію наразі, коли у дитини немає симптомів застуди, але під кабінетом лікаря будуть хворі діти, важко відповісти. У таких випадках можна взяти з собою марлеву пов'язку або ж просто викликати сімейного лікаря на дім. Дуже просимо батьків самотужки не лікувати дітей з температурою. Бо є випадки, що звертаються тільки на третій день за цей час ГРВІ переростає у пневмонію. Наразі у нас заповнене усе стаціонарне відділення, яке має 150 ліжок. Була одна дитина, у якої був каліфорнійський грип. Окрім того, хотів би порекомендувати батькам обмежувати контакт своїх дітей з хворими. Навіть якщо у дитсадку буде одна дитина із нежитем, вона може розповсюдити інфекцію.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також