Своєчасні посіви — запорука майбутнього врожаю

505 0

Ми у соцмережах:

Своєчасні посіви — запорука майбутнього врожаю

У той час коли на одних полях після обмолоту зернових прибирають площі — тюкують солому, проводять культивацію, оранку, на інших — уже сіють ріпак. Біля села Бронники, що в Рівненському районі, працює техніка ТОВ «Агрохолдинг Зоря». Загалом у господарстві запланували посіяти культуру на площі 1200 гектарів, що відчутно більше ніж попереднього року.

Сергій Коваль

Агроном масиву Сергій Коваль контролює процес заповнення насінням сучасної сівалки і розповідає:

— На цьому полі проводимо посів озимого ріпаку гібрид Далтон. Роботи виконуємо сівалкою Horsch Pronto у комплектації з трактором John Deere. Напередодні ми цю землю виорали. Оранку також робили тракторами John Deere з плугами. Після оранки проводимо культивацію, передпосівний обробіток і безпосередньо посів. По строках встигаємо. На необроблених площах працюють трактори з плугами. Вони проводять оранку. А ще один — культивує. Сіємо пневматичною сівалкою суцільного посіву. Використовуємо її для посіву зернових культур: пшениці, ячменю, жита, ріпаку. Вона висіває в розрахунку за кілограмами, калібрується, налагоджується залежно від норми посіву на гектар. Залежно від конфігурації полів упродовж доби може засівати від 80 до 110 гектарів. Посівні роботи вже завершуємо.

Цей рік для аграріїв видався непростим. Однак земля за турботу у період війни відплатила сторицею і виправдала надії. Тож зараз в агрохолдингу констатують, що ранні жнива були успішними. Обмолот ріпаку після достигання в межах правильних агрономічних строків завершили впродовж двох тижнів. Для отримання високої врожайності застосовують технологічну карту.

— Технологічну карту кластеру по кожній культурі розробляє головний агроном. Це і система захисту, і догляд та підживлення. Особливість полягає в тому, що в нинішніх умовах, коли вартість міндобрив і засобів захисту рослин постійно зростає, ми шукаємо оптимальний рецепт, щоб ціна і результат збігалися, щоб економічний показник на гектар відповідав позитивній рентабельності, щоб не спрацювали в мінус. Тому намагаємося використовувати, крім мінеральних, і органічні добрива. Також на урожайність культур впливає своєчасність посіву і догляду за рослинами, використання правильних фунгіцидів і регуляторів росту, щоб до початку обмолоту культура була максимально стигла, — ділиться секретами господарювання економіст ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Руслан Касьяненко.

Руслан Касьяненко

Цього року, окрім планування структури посіву, місць зберігання зерна, використання енергоносіїв, значну роль відіграє питання реалізації урожаю. Тому тепер аграрії вимушені шукати вихід із ситуації. Адаптуючись до нових умов, віддають перевагу залізничним та автомобільним перевезенням. Водночас технологи передбачають певні зміни у структурі посівів з врахуванням попиту ринку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також