Священик Московського патріархату на Рівненщині поскаржився на СБУ

3735 1

Ми у соцмережах:

Священик Московського патріархату на Рівненщині поскаржився на СБУ

Отцю УПЦ МП Віктору Земляному з Острога обирали запобіжний захід. Однак суд відмовився брати його під варту. Як розповів священик сьогодні на прес-конференції у Рівному, він дав слідчому особисте зобов’язання, що не покидатиме Рівненщину. Якщо ж він від’їжджатиме більше, ніж на одну добу, то зобов’язаний інформувати про це органи.

До слова, отець Віктор частий гість у Службі безпеки України. Спецслужба порушила проти нього дві кримінальні справи: за розпалювання міжконфесійної ворожнечі та за поширення літератури, яка закликає до насильницьких дій.

У Рівненській єпархії УПЦ МП отець Віктор відповідає за юридичний відділ, який відстоює позицію патріархату в судах. До цього відділ боровся із Київським патріархатом, а тепер із Православною церквою України.

- Мені пропонують підписати угоду зі слідством, щоб я самостійно визнав себе винним, - говорить Земляний. - Переконують мене заплатити штраф, але я не бачу своєї провини. Вони бояться, що усі ці справи розваляться. Адже як тільки вони потраплять до суду, то усім буде за них соромно. Адже у кримінальні справи проти мене лягли доноси священиків УПЦ КП, а тепер уже ПЦУ. Для мене дивна ситуація, коли священик пише на священика якісь доноси. Зараз працівники СБУ їздять у села та опитують людей. Мені приписують розповсюдження православної літератури, зокрема брошур про церковнослов’янську мову, яких у мене не було. Цієї літератури навіть не змогли знайти у мене вдома. Слідчі зараз лише припускають, що я роздавав таку літературу. Найстрашніше це те, що мене хотіли звинуватити у державній зраді. Переконаний, що такими справами на мене просто тиснуть, щоб я не їздив селами, де є міжконфесійні проблеми.

Нагадаємо, що до цього на допит до СБУ було викликано більше десяти священиків УПЦ МП з Рівненщини.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також