Таємниця блокпостів на Рівненщині

4783 0

Ми у соцмережах:

Таємниця блокпостів на Рівненщині

Блокпости на дорогах стали за останні півроку звичними і сприймаються як належне. У той же час життя в області поступово налагоджується. Бойові дії ведуться за багато сотень кілометрів від Рівного, небезпека проникнення ворожих диверсантів вже не така велика, як на початку війни. Зростає потік автотранспорту, перевірити пасажирів і вантаж якого за нинішнього формату блокпостів фізично неможливо. Тому спостерігаємо два варіанти. Або блокпост виконує суто декоративну функцію, зупиняючи авто для перевірки навмання і утворюючи довгі або не дуже затори. Або той блокпост забирають взагалі — залишаючи його без військових та поліції чи демонтуючи. У Рівному блокпости залишились на кількох головних в’їздах до міста, де йде найбільше транспорту. У той же час до міста спокійно можна заїхати хоч танком іншими вулицями, де тих блокпостів немає. Очевидно, що з цим усім слід щось вирішувати. Як саме? З цим запитанням ми звернулись до відповідальних осіб. Нам відповіли: це — військова таємниця.

Микола НЕСЕНЮК.

Ігор Мічуда, рівнянин, військовослужбовець:

— З початку війни блокпости стали дуже необхідними. Навіть зараз на блокпостах виявляють дуже багато колаборантів та ворожих агентів, які намагаються проникнути на мирну територію. Ці агенти їдуть сюди не просто так. Їхнє завдання — це вивідати інформацію про критичні об’єкти інфраструктури. Навіть на Рівненщині п’ята колона ворога не перестає працювати. Окрім відвертих посібників ворога, на блокпостах виявляють дуже багато людей з незаконною зброєю і тих, які уникають мобілізації. Щодо правил поводження на блокпостах, то вони всюди є типовими. По-перше, при наближенні до блокпоста потрібно погасити фари. По-друге, біля знако «Стоп» на вимогу правоохоронця потрібно зупинитися. Зазвичай поліцейські перевіряють цивільних осіб, а військова служба правопорядку за потреби перевіряє військові автомобілі. Після зупинки водій повинен пред’явити документи, що посвідчують особу. При потребі буде проведено огляд автомобіля.

Олександр Гребенюк, волонтер:

— Коли на нас напала Росія, то люди з переляку почали ставити блокпости всюди. Деякі з них ні від чого не захищали, а лише гальмували рух транспорту. Зараз блокпости залишилися на основних дорогах, де найжвавіший рух транспорту, на під’їздах до Рівного. Знаю, що лише за останній тиждень на блокпосту при в’їзді з Волині на Рівненщину завдяки перевірці особистих телефонів було виявлено вісім імовірних колаборантів. Повірте, що таких людей у нас вистачає. Блокпости при в’їзді до Рівного теж діють дуже ефективно. Щотижня там затримують, зокрема, й людей, які мають наркотичні речовини в автомобілях. При перевірці автомобілів на іноземній реєстрації бувають випадки затримання колаборантів. Блокпости у нас — це не декоративна функція. Просто люди розслабилися, бо хлопці на блокпостах перевіряють не всіх підряд, а вибірково. Вони знають, кого їм треба перевірити. Підозри викликають люди, які надто нервують і на просте прохання пред’явити документи починають «качати» свої права.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також