Таємниця генерала

1789 0

Ми у соцмережах:

Таємниця генерала

Міліція — це озброєний народ, а поліція — це професіонали, які захищають цей народ, сказав журналістам минулої середи головний міліціонер Рівенщини Михайло Цимбалюк, коментуючи ідею міністра МВС Миколи Білоконя про те, що українських правоохоронців доцільніше називати поліцейськими.

Презентація «Хохляцького апокаліпсису». Вигадка автора чи реальне життя Радивилова? Генерал-майору Михайлу Цимбалюку передали з Радивилова список тих мешканців містечка, які підтримують міського голову Миколу Карапетяна, який зараз перебуває у слідчому ізоляторі за підозрою у причетності до скоєння вимагань. Текст звернення до правоохоронних органів прийняли на засіданні міськвиконкому. Чи поставили там підписи реальні люди, це зараз перевіряють правоохоронці. — Було багато зроблено хорошого головою Радивилова, це приємно, але ж якою ціною?! І те, що здійснюється тиск на заявників і свідків, це теж факт. На сьогодні працівники УБОЗу охороняють свідків і потерпілих по цій справі і в місті Броди, і в Радивилові, тому що не всі ще члени злочинної групи затримані. П’ять фактів вимагань вже підтверджені. На прес-конференції пан генерал влаштував «презентацію» книги доктора Миколи Марка-Михайловського. Хоча вона є художньою, імена головних дійових осіб у ній змінені, проте Михайло Цимбалюк заявив, що розцінює цей твір як будь-яку інформацію, яка надходить до міліції, як викладені факти. — У книзі автор описав ситуацію, яка коїлась ще з початку 90-х років. Він розпочав свій бізнес в Радивилові і змушений був покинути за добу місто, продавши майже за безцінь своє помешкання, віддавши «Вольво», щоб тільки залишитись живим. Не дуже він йшов з нами на контакт, бо не вірив, що правоохоронці краю можуть вплинути на цю ситуацію. Через те я не сприймаю політичні амбіції тих, які захищають чи звинувачують голову, для мене факт: якщо є кримінал — будь ласка, відповідай. Я через те й утримувався від коментарів, бо ми перевіряли ці факти. Скажу відверто, була зацікавленість деяких політиків, навіть немісцевого масштабу, але ми витримали тільки завдяки тому, що справді все було задокументовано і все було доказано. На жаль, не все встигли вилучити, про що в нас була оперативна інформація. А все тому, що, як заявили самі затримані особи, за тиждень вони знали про те, що проводиться оперативне відпрацювання по них. Мабуть, через те і пішов з посади начальник Радивилівського райвідділу міліції. Як мені не прикро, але змушений визнати: міліція Радивилівщини не спрацювала на захист громадян. Порушено декілька кримінальних справ, які були або закриті, або взагалі не порушувались за тими фактами, по яких громадяни звертались у райвідділ протягом трьох-чотирьох минулих років, а потім люди просто зневірились. Закон такий: якщо не править законна влада, значить, тоді починають нічні керівники керувати.

У районах — нові начальники Міліцейські підрозділи кількох районів матимуть нових начальників. Генерал Цимбалюк каже, що тяжко зламати стереотипи людей, які понад 15 років працюють в органах внутрішніх справ. Люди звертаються із заявами, а дехто вигадує, як вийти із ситуації, щоб їх не реєструвати — саме за це буде звільнений з посади начальник Сарненського райвіддділу міліції. Позбувся посади і начальник Радивилівського райвідділу як такий, що неспроможний керувати підрозділом. Начальників Здолбунівського та Острозького райвідділів відправлять на пенсію. Вирішується питання про ротацію начальника Володимирецького райвідділу міліції.

Наркотики для школярів Генерал стурбований ситуацією з наркоманією в регіоні. 1611 наркозалежних осіб перебуває на обліку в центрі психічного здоров’я на Рівенщині, 42 з них — неповнолітні. В Острозі затримали 26-річного чоловіка, який продавав студентам наркотики. Затримали громадянина, який продавав наркотики на території ЗОШ №22 у Рівному. Його приїзду з Польщі чекали 20 хлопчаків. Біля ЗОШ №6 у Здолбунові затримали 21-річного рівнянина, який збував наркотики. А жінка, мама двох малолітніх дітей, возила великі партії наркотиків у Дніпропетровськ. Міліціонери викрили 22 наркопритони з початку року, торік за цей же час — лише десять. До кримінальної відповідальності за незаконні операції з наркотиками притягнуто 860 осіб. А в ніч з вівторка на середу працівники управління боротьби з організованою злочинністю, проводячи відпрацювання контрольної поставки наркотичних засобів, вилучили в затриманого гурту 79 кг 700 г макової соломки, 300 г конопель, 135 патронів та понад 100 пляшок розчинника. Цей вантаж готувався до відправки з Рівного в Севастополь.

Бандитів стає менше? Генерал каже, що за 9 місяців цього року знешкоджено 23 організованих злочинних угруповання, до складу яких входило 110 учасників. У них вилучено 4 одиниці зброї, 86 боєприпасів, 7 авто, майна та інших цінностей на 1090 тисяч гривень. А нещодавно закінчили слідство по справі технічного директора ринку ЗАТ «Речовий ринок» Віталія Полунця. Доведено причетність цього ж гурту до скоєння інших злочинів в області. На вулиці Пухова злочинці увірвались у квартиру. Погрожуючи зброєю, забрали 3 тис. доларів, стільки ж — євро. Міліція встановила всіх наводчиків. В оселю на вулиці Струтинської бандити увірвались у масках, забрали цінні речі, відеомагнітофон, шкірянки, гроші. А потім влаштували розборки між собою, мовляв, хто дав «наводку» на таку бідну квартиру і має бути покараний, бо «здобич» видалася замалою. Чотирьох з них вже заарештовано, один — перебуває на підписці про невиїзд, ще один злочинець — у розшуку. У липні цього року міліціонери знешкодили злочинне угруповання, яке мало міжрегіональні зв’язки, діяло на території Рівенської, Львівської, Тернопільської областей. Не всі потерпілі звертались до міліції. Над жінкою із Березнівського району так знущались, що вона розповіла, де заховані понад 7 тисяч гривень. Двом бандитам вдалося втекти в Італію. Зараз вирішується питання про їх затримання та виїзд в Італію слідчо-оперативної групи. До речі, один із бандитів саме з цієї групи і вбив працівників Львівського УБОЗу.

Обіцяє розповісти про махінації банків — Для кого працюють банки? Для людей? — запитав у журналістів пан Цимбалюк і сам відповів на запитання лаконічним — «сумніваюсь». На його думку, пункти обміну валюти вони ставлять не там, де потрібно людям, а де вигідно банкам. Так бути не повинно. — Ми ж працюємо не там, де вигідно міліції, а там, де людям, — додав генерал. Зайшовши одного разу в універмаг, пан Цимбалюк побачив обмінник зачиненим, а біля нього зо п’ять клієнтів. Відчинитись обмінник мав за годину, а людям треба було негайно обміняти гроші. Поки що до валютників міліція застосовує репресивні заходи. Під час лише одного з них було вилучено 27 тис. грн., 5 тис. доларів та 160 євро. Злі язики тим часом подейкують, що в тенета міліцейської облави потрапили «дрібні рибки», бо день ті обрали для своєї операції невдалий, адже в понеділок ті, хто оперує більшими сумами, відпочивали після недільної напруженої праці. А довідавшись про затримання «колег», не ризикували з’явитись на «п’ятачку» і наступного дня. Один хитрун, приміром, обслуговував клієнтів, сидячи у салоні свого авто, припаркованого за кілька десятків метрів від «центрального офісу». Пан генерал сказав, що має великі претензії до банківської системи. Викрито групу, яка займалась відмиванням грошей. Про неї пообіцяв розповісти на наступній прес-конференції. Коли вона відбудеться, поки що невідомо, бо пан генерал поїхав з рівенською командою у Голландію, на турнір поліцейських, які гратимуть там у міні-футбол. А наостанок Цимбалюк не підтвердив і не спростував чутки про те, що він може змінити своє місце роботи, адже в Україні йде ротація міліцейських кадрів. Заявив журналістам, що міліціонери — люди військові, куди призначать, там і працюватимуть. Чи залишиться він на Рівенщині, чи поїде в іншу область чи столицю, буде відомо після приїзду в область міністра Миколи Білоконя, якого генерал запросив на відкриття оновленого приміщення Державтоінспекції, новозбудованих їдальні для міліціонерів та готелю для тих, хто приїздить до нас у відрядження.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також