«Таку жінку закопати хочете?»

3072 0

Ми у соцмережах:

Алла Ткаченко

Онкохвора рівнянка Алла Ткаченко близько десяти років бореться з раком. Для того, щоб жити, жінці потрібно кожен 21 день капати препарат вартістю 80 тис. грн. Щоразу жінка приходить по допомогу до обласної ради. Проте просити цього року стало значно важче: держава заборонила купувати онкодиспансеру ліки, потрібні жінці, за бюджетні кошти.

Аллі — 47 років. Завдяки регулярному використанню препарату «Герцептин» вона не лише бореться з недугою, а й навіть продовжує працювати медсестрою. Обласна рада після кожного клопотання жінки переказувала онкодиспансеру гроші на купівлю цього препарату, жертвували кошти на лікування з власних кишень і депутати та посадовці. Зокрема, начальник обласного управління охорони здоров’я віддав 20 тис. грн., за словами пані Ткаченко. Проте кілька місяців тому «Герцептин» було виключено з переліку ліків, які можна закуповувати за бюджетні кошти при недостатньому фінансуванні медичних закладів.

Алла Ткаченко приходила майже на всі засідання комісій облради, була на президії та сесії, зазначаючи, що для того, щоб жити, уже продала квартиру, а її сестра — перукарню.

— Якщо не допоможете, мені залишиться кілька місяців, — просила онкохвора депутатів. — І усі попередньо виділені кошти на моє лікування, виходить, було марно витрачено? Невже таку жінку закопати хочете? Я хочу жити, мені є для кого — у мене донька.

— Ви хочете когось у тюрму посадити? — апелював на прохання рівнянки голова облради Олександр Данильчук. — Я вам свою зарплату за півроку свого часу віддав. А ви на мене тиснете. Знаєте, скільки онкохворих в області?

Щоб допомогти жінці, депутати вирішили надати їй допомогу із коштів власних депутатських фондів, які на минулому сесійному засіданні збільшили до 10 тис. грн. на кожного обранця. Втім, це вирішить проблему жінки тільки на червень, коли призначена чергова терапія. За 21 день жінці доведеться знову шукати кошти на лікування. Як зазначив Юрій Осіпчук, допомогти могла б закупівля ліків для онкохворих на державному рівні. Але у Міністерстві охорони здоров’я наразі не можуть навіть повідомити, коли розпочнуться тендерні процедури.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також