Танчик у Рівному стоятиме, бо під ним — кістки командира?

11367 0

Ми у соцмережах:

Танчик у Рівному стоятиме, бо під ним — кістки командира?

У Рівному в районі пивзаводу у Сквері українських добровольців досі стоїть пам’ятник радянському командиру Михайлу Богомолову у вигляді танка. Хвиля декомунізації спала, не зачепивши той «танчик», як називають його місцеві. Бо нібито це не пам’ятник, а надгробок.

Аж раптом нардепка Соломія Бобровська почала вимагати демонтувати той радянський пам’ятник. Вона звернулась до голови Українського інституту національної пам’яті з проханням внести Богомолова до списку осіб, які підпадають під дію закону про декомунізацію. Інститут вніс. За словами Соломії Бобровської, в рівненських архівах немає відомостей про поховання Богомолова саме в Рівному, а тому пам’ятник радянському воєначальнику має бути демонтований.

Це просто колапс і шизофренія суцільна. І коли нам щоразу відписувала адміністрація, що це надмогильна споруда, я на цьому не заспокоїлася. Бо мати більше пам’ятників в Рівному, ніж в Одесі недекомунізованими — це, як мінімум, дивно, — каже нардепка.

Іншої думки дотримується депутат міськради від того округу і власник пивзаводу Мар’ян Года:

— Коли почалася війна на Сході, я звернувся до Рівненської міськради з вимогою демонтувати великий танк, націлений на «ворожий» Берлін з часів Радянського Союзу, який стоїть навпроти пивзаводу на вулиці Соборній. Або хоча би повернути його, націливши на Москву. Проте ні депутати, ні рівняни мене не підтримали. Тож щодо маленького танку я утримаюсь від таких звернень.

Звичайно, йому там не місце. Тому що Богомолов у 1918 та 1939 роках насильно нав’язав Рівному радянську владу. І він не є для нас героєм. Проте розумію, що частина рівнян виросла і зістарилася поряд з цим монументом, і для них це важливо. Крім того, є відомості, що сам Богомолов може бути похований саме тут. Тоді демонтаж здійснюється за певною процедурою, з погодженням в Києві.

Тож найправильніше буде зробити опитування рівнян, чи вважають вони за потрібне демонтувати монумент. І діяти, опираючись на громадську думку.

Спеціалістка відділу обласного управління культури Ірина Висоцька пояснює:

— Могила Михайла Богомолова — пам’ятка історії місцевого значення, яка перебуває на державному обліку згідно з рішенням виконкому Ровенської обласної ради депутатів трудящих № 102 від 17 лютого 1970 року. Відповідно до переліку Українського інституту національної пам’яті Богомолов М.М. не увійшов до списку осіб, які підпадають під закон про декомунізацію, оприлюдненого на офіційному сайті установи.

Дія Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні» не поширюється на випадки використання символіки на могильних спорудах, розташованих на території місць поховань, місць почесних поховань. Також у Державному архіві області є завірена копія «Приложение к протоколу № 2 § 13 заседания бюро Ровенського обкома КП/б/У від11. V.40г.» про клопотання щодо виділення коштів на встановлення пам’ятника на могилі М.М. Богомолова.

Якщо існують сумніви щодо наявності могили, потрібно ініціювати ексгумацію, яка буде проведена згідно з чинним законодавством. Або вносити зміни до закону про декомунізацію.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також