Тендери без Фалка: Антимонопольний «поламає схеми»?

2399 1

Ми у соцмережах:

Тендери без Фалка: Антимонопольний «поламає схеми»?

Майже півтора року Антимонопольний комітет розглядав скарги на фірми, які пов’язують з бізнесменом Юрієм Фалком. Зокрема, на «Фіалку», яка виграла 200-мільйонний тендер на реконструкцію «Авангарду». Днями АМКУ має оголосити своє рішення у справі. Якщо визнає, що фірми порушували законодавство, у чому багато хто вже давно не сумнівається, їх оштрафують та на три роки заборонять брати участь у будь-яких публічних закупівлях на «освоєння» бюджетних коштів.

Скарги на фірми, пов’я­зані з Юрієм Фалком, ще у 2017 році написали СБУ, прокуратура та громадська організація "За чесний тендер".

— Наш досвід показує, що наразі органи АМКУ найефективніше борються зі зловживаннями на тендерах. Хоча ми досі чекаємо на рішення у справі, де фігурують ПВКФ «Фіалка», ТзОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг», «Елікон» та ТзОВ «Стиль-Декор», — додає голова правління ГО «За чесний тендер» Святослав Клічук. — Скаргу ми надіслали ще наприкінці 2017 року, АМКУ відкрив провадження, проте рішення так і немає. Згадані фірми часто конкурують між собою на різноманітних тендерах. Якби АМКУ зреагував вчасно, «Фіалка», наприклад, не змогла б, можливо, виграти торги на реконструкцію «Авангарду».

Скарги, які написали активісти на фірми, що пов’язують з Юрієм Фалком, стосувалися закупівель ще 2016 року, зокрема, реконструкції очисних споруд у Березному, вартістю 20 млн грн, та добудови приміщення на вулиці Драгоманова, 7 у Рівному, яке оцінили у понад 17 млн грн. У Березному виграла «Фіалка» Юрія Фалка, а ось у Рівному — фірма «Елікон», яка належить Сергію Приварському, братові на той час першого заступника голови Рівненської ОДА Юрія Приварського. Обидві фірми, що цікаво, мали вищі ціни, аніж конкуренти, проте дешевші підприємства або самі відмовилися від підписання контрактів, або тендерні комітети їхні пропозиції відхилили, посилаючись на невідповідність їхніх документів вимогам законодавства.

ПВКФ «Фіалка», ТзОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг», ТзОВ «Стиль-Декор» та «Елікон» спільно брали участь не лише у цих обох тендерах, а й у багатьох інших. Претензії до них спершу виникли в активістів, а згодом і в правоохоронних органів, які запідозрили, що фірми пов’язані між собою, хоч формально і мають різних співзасновників. Так, «Укрбудреммонтаж інжиніринг» на сьогодні належить лучанину Вадиму Саку, проте раніше серед співзасновників був Юрій Фалко. «Стиль-Декор» — у власності Віри Рожчук, дружини Олександра Рожчука, якого називають бізнес-партнером Фалка (сам Юрій Фалко заперечує, що йому підпорядковується «Стиль-Декор», як йшлося, зокрема, у розслідуваннях правоохоронців). А «Елікон» пов’язували з трьома іншими через Юрія Приварського, який свого часу працював на родину Фалків як юрист. Вину Юрія Фалка у судах доведено не було, проте АМКУ днями має оприлюднити своє рішення. Найімовірніше, воно буде не на користь згаданих фірм.

Віктор Боденчук, голова Рівненського територіального відділення АМКУ:

— До нас були листи щодо цих закупівель і від Генеральної прокуратури, і від управління СБУ у Рівненській області. За ознаками вчинення антиконкурентних узгоджених дій ми спершу відкрили дві справи, а потім об’єднали ці два тендери в одну справу. Закінчили розгляд цих справ ми б швидко, проте інформація дійшла до АМКУ, і Антимонопольний запропонував ці справи як цікаві забрати на розгляд адміністративної колегії у Києві.

Ми довго готували доказову базу: як фірми домовлялися, як узгоджували свою поведінку при підготовці документації на торги і під час визначення переможців. Ми малювали навіть схеми їхніх взаємовідносин: хто кому передавав гроші, хто в яких родинних зв’язках. Департамент Антимонопольного дуже скрупульозно відпрацьовує доказову базу, щоб потім у судах рішення не могли оскаржити.

З дня на день чекаємо на кінцеве подання АМКУ з попередніми висновками, яке ми розішлемо відповідачам, аби протягом десяти днів вони надали свої заперечення та зауваження. Якщо звинувачення не спростують, ми підготуємо проект рішення, який затвердить Антимонопольний і в якому вже будуть мільйонні штрафні санкції. А опісля буде довгий процес по судових інстанціях. Впевнений, що фірми будуть намагатися довести, що нічого не узгоджували.

Але, як зазначає п. Боденчук, фірмам, якщо їхню вину буде доведено, заборонять брати участь у тендерах, тільки після того, як будуть пройдені всі судові етапи. Штраф вони також оплачуватимуть після судів.

За рік Антимонопольний комітет України, до слова, звинуватив шість рівненських підприємств в антиконкурентності на тендерах. Днями Антимонопольний комітет на 68 тисяч гривень оштрафував та на три роки заборонив брати участь у публічних закупівлях двом товариствам — «Інвесттрансбуд-М» та «Бетонекс Плюс», які у листопаді 2017 році брали участь у торгах, оголошених Рівненським ШЕУ, на закупівлю піску, гравію та щебеню.

ШЕУ на «Prozorro» виставило бажану ціну в 980 тис. грн. Згадані товариства опустили її до 588 тис. грн. Хоча участь у тендері брали п’ять учасників, «Інвесттрансбуд-М» та «Бетонекс Плюс» мають спільних засновників. Так, «Інвесттрансбуд-М» зареєстроване на вулиці Гетьмана Мазепи, 31 на братів Олександра та Романа Маркових. «Бетонекс Плюс» зареєстрований вдома в Олександра Маркова та належить йому, братові Роману та Олександру Кундеусу.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також