Тепло у Рівному подорожчає, бо підприємства — не «ужмуться»?

3708 0

Ми у соцмережах:

Тепло у Рівному подорожчає, бо підприємства — не «ужмуться»?

Вартість централізованого опалення у Рівному цього року знову хочуть підняти. Але на споживачів це поки не вплине, бо до кінця військового стану діє мораторій на підвищення цього тарифу, а значить — тепло для населення й надалі буде на рівні 1913 гривень за гігакалорію. Так переконують чиновники. А компенсацію за різницю між старим тарифом і тим, що тепер вважають обґрунтованим для себе тепловики, заплатять уже не з міського, а з державного бюджету.

«Тарифне» питання обговорювали на минулому засіданні виконкому. Воно відбулося під кінець року і тривало всього 17 хвилин. Та що цікаво, на ньому так і не прозвучало головне — точні цифри, а про які ж тарифи все-таки йдеться? Чиновники чомусь вирішили їх не озвучувати, щоб «не займати час». Відомо лише, що гігакалорія, залежно від підприємства, подорожчає на 13–17%.

Міський голова Олександр Третяк «підганяв» усіх проголосувати «пакетом» через повітряну тривогу. Звернення подали чотири підприємства: ПП «Рівнетеплосервіс», ТОВ «Альтернативна теплова компанія», ПрАТ «ЕСКО-РІВНЕ» та ТОВ «Рівнетеплоенерго», яке опалює більшість житлових будинків міста. Звісно, якщо різницю в тарифах оплатять з держбюджету, то чом би тоді й не попросити більше? Та рішення про зростання тарифів так і не прийняли. Голосів забракло.

Богдан Гапяк, член міськвиконкому:

— Тарифи «повзуть» — десь на 14%, десь на 13–17% (за гігакалорію), а якщо ще зачепити воду гарячу, то взагалі 106%! Я розумію, що війна, є економічно обґрунтовані речі, зростання мінімальної зарплати, подорожчання електроенергії, газу... Але чи ми не «заріжемо» новими тарифами бізнес, який перестане платити податки? Тарифи і справді необхідно піднімати чи, можливо, хай трошки десь ужметься прибутком «Рівнетеплоенерго»?

Володимир Липко, директор міського департаменту економічного розвитку:

— На розгляд виконкому департамент підготував чотири однотипних проєкти рішень. Вони стосуються встановлення для теплогенеруючих компаній економічно обґрунтованих тарифів на тепло для всіх категорій споживачів. Ці проєкти рішень необхідні для того, щоб компанії могли в цьому році отримати компенсацію з державного бюджету за різницю в тарифах. Бо згідно з мораторієм, який був прийнятий на період дії воєнного стану, до всіх категорій споживачів застосовуються тільки ті тарифи, які діяли станом на 24 лютого 2022 року. А економічно обґрунтовані, згідно з роз’ясненнями Міністерства розвитку громад і територій України, ми зобов’язані переглянути, бо витрати у підприємств зросли — у зв’язку із подорожчанням пального і комплектуючих, інших складників.

Ми довго вивчали ці тарифи, перевіряли всі складники. Не буду займати час і їх зачитувати. В середньому зростання становить 14% саме по компанії «Рівнетеплоенерго». Зростання, яке підприємство показує, обґрунтоване відповідними договорами і підтверджуючими документами. Чи вони можуть «ужатися»? Тоді і водоканал повинен «ужатися», і «Рівнеобленерго». Я не відстоюю інтереси «Рівнетеплоенерго», просто ця компенсація не йде з місцевого бюджету, як це було в минулому році, а з державного бюджету України. Для бюджету, для бізнесу, населення та релігійних організацій застосується той самий тариф. Тариф залишається незмінним, решту компенсує держава.

Катерина Міненок, перша заступниця директора ТОВ «Рівнетеплоенерго»:

— Що стосується компенсації, то вона буде направлена з державного бюджету за фактичними витратами. Тобто в даному випадку це є необхідність для підприємства отримувати тарифи кожен рік економічно обґрунтовані для кожної категорії споживачів.

Роман Денисюк, депутат міської ради, який був єдиним, хто проголосував «проти»:

— Поясню, чому: на сьогодні існуючі тарифи є одними з найвищих і дуже тяжкими для підприємців. Тож, по-перше, хочу, щоби «Рівнетеплоенерго» нарешті провело комунікацію з міською радою, відреагувало на наше рішення, щоб колектори перестали дзвонити до підприємців, тому що підприємці і так ледь виживають, а зараз їх просто тероризують. По-друге, ми, депутати міської ради, уже декілька місяців працюємо, щоб вирішити питання з високими тарифами по місцях загального користування. Будьте з нами солідарні й не підтримайте це рішення! Нехай теплоенерго почне реагувати на депутатський корпус, членів виконкому та на рівнян.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Згодний у великій частині зі зверненням, що «Рівнетеплоенерго» має бути постійно на зв’язку і комунікувати. Але тариф зараз не піднімається, мова йде про технічне рішення, воно не впливає на підвищення цін.

Нагадаємо, торік з усіх теплопостачальних підприємств міста саме «Рівнетеплоенерго» отримало найбільшу компенсацію за різницю у тарифах для населення — понад 230 мільйонів гривень з міської казни. І потім неочікувано випросило ще майже 140 мільйонів гривень у держави. Тож можна припустити, що за цей опалювальний сезон тепловики розраховують отримати не меншу суму.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також