Тепловий удар: коли викликати «швидку»?

258 0

Ми у соцмережах:

Тепловий удар: коли викликати «швидку»?

Знову повернулася спека — прогноз до 30–35 градусів. Така температура небезпечна для всіх людей, а особливо тих, хто має хронічні проблеми із здоров’ям, та людей похилого віку.

— Активність сонячних променів у літні місяці дуже висока, що створює високі ризики перегріву та отримання теплового удару. Перегрів і теплове виснаження зазвичай не потребують екстреної медичної допомоги, якщо людина має можливість перебувати у прохолодному приміщенні протягом щонайменше 30 хвилин. Натомість при появі ознак теплового удару необхідне невідкладне втручання лікарів, — каже експерт МОЗ Олег Швець.

Ознаки теплового виснаження: втома, запаморочення, головний біль, нудота, надмірне потовиділення. Шкіра може стати блідою чи липкою або виникає висип, судоми в руках, ногах і животі. Спостерігається прискорене дихання або серцебиття, висока температура, сильна спрага, слабкість.

Якщо є такі ознаки, слід відразу перейти у прохолодне приміщення та випити достатню кількість рідини.

Експерт радить викликати «швидку», якщо є такі ознаки теплового удару: погане самопочуття після 30 хвилин відпочинку в прохолодному місці, охолодження та вживання рідини, дуже висока температура, гаряча шкіра, яка не потіє і може почервоніти, прискорене серцебиття, прискорене дихання або задишка, плутанина думок і відсутність координації, судоми, втрата свідомості.

Як уникнути перегріву? Пийте більше прохолодних напоїв; носіть світлий, вільний одяг; уникайте перебування на сонці з 11.00 до 15.00; не вживайте алкоголь; уникайте надмірних фізичних навантажень; якщо ви перебуваєте в приміщенні в дуже спекотний день, закрийте штори та вікна, якщо надворі спекотніше, ніж всередині.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також