«Ти в своїх скульптурах нікого не замурував?» — жартома запитав у скульптора в Острозі товариш і ледь вижив після ударів вбивці тесаком

10822 0

Ми у соцмережах:

Віктор Архіпов

Уже півроку перебуває у слідчому ізоляторі скульптор з Острога Віктор Архіпов, якого звинувачують у вбивстві 49-річної Ірини Турчик, а також у нападі на 30-річного свого товариша Дмитра Довгого. Днями розпочалися судові засідання у цій справі, деталі якої шокували не тільки мешканців Острога — він був відомим скульптором. Це його скульптури прикрашають Острозьку академію. А працював він у майстерні університету, де й відбулися ці криваві події.

Ірину Турчик, яка раптово зникла, шукали понад місяць. Тим часом її понівечене тіло лежало у підвалі майстерні, в якій скульптор продовжував спокійно працювати над замовленнями. Тіло Ірини виявили, розслідуючи інший злочин — напад на Дмитра Довгого, який був земляком і товаришем Архіпова. Його ледве врятували від смерті в Острозькій лікарні — у нього були глибокі рани та пошкоджені кістки черепа. Виживши, він зміг розповісти, що його тричі вдарив по голові сокирою саме Архіпов.

— У мене пробитий череп, але дивом вцілів мозок. Тепер я проходжу лікування і реабілітацію, — каже Дмитро.

Того дня, розповідає чоловік, він зайшов до майстерні і відчув дивний запах.

— Я не можу стверджувати, що він — трупний, бо ніколи досі його не відчував. Втім, я здивувався і запитав Віктора про це. Він відповів: це домішки для гіпсу, які він додає перед тим як ліпити скульптуру, — розповідає Дмитро.

Вже потім, каже чоловік, жартома спитав Віктора, чи, бува, в скульптурах він нікого не замурував, щоб приховувати тіла вбитих людей. Жарт Дмитра, вочевидь, налякав Архіпова. І, припускає Дмитро, Віктор вирішив позбутись і його.

— Я пішов до умивальника. Щойно нагнувся, як відчув ззаду удар по голові, потім ще один. Повернувся і знов отримав кухонною сокирою в лоб. Я почав його заспокоювати. Хотів забрати того тесака, аби він мене ним не вбив... Мені вдалось зачинити його у ванні і втекти, — пригадує Дмитро.

Розслідуючи напад на Дмитра, поліцейські звернули увагу на ретельно вимиту підлогу в майстерні — але кров, яку тут виявили, не належала пораненому чоловікові. Знаючи, що Ірина Турчик спілкувалась із скульптором, припускали: до її зникнення міг бути причетним Архіпов. Вже згодом під час розтину тіла експерти знайшли під нігтями вбитої частинки шкіри скульптора — жінка відбивалась від нападника.

Одразу після затримання Віктор Архіпов у скоєному зізнався. І навіть показав, як саме позбавив життя Ірину — проламав носа, понівечив голову, а після того встромив у груди ножа. Потім затягнув тіло жінки у каналізаційну шахту і засипав його попелом. Пояснював — сваритись почали через ревнощі.

Але згодом, під час слідства, скульптор почав заперечувати причетність до вбивства, в якому раніше розкаювався.

— Видумав чоловіка і навіть намалював його портрет. Стверджував, що втрьох вони прийшли до майстерні, і поки він ходив у магазин за алкоголем, незнайомець жінку вбив і втік. Однак поліцейські з’ясували, що такої людини взагалі не існує, — розповідає речниця ГУ Нацполіції в Рівненській області Марія Юстицька.

Скульптор так заплутався у показах, що його перевіряли на детекторі брехні. Дослідження показало: чоловік таки вбивав! Під час досудового розслідування слідчі провели понад тридцять експертиз і запевняють: доказів вини чоловіка достатньо.

На підготовчому судовому засіданні Архіпову продовжили запобіжний захід — він і далі перебуватиме у слідчому ізоляторі. Хоч адвокат просив для свого підзахисного цілодобового арешту з носінням електронного браслета, характеризуючи його позитивно — мовляв, одружений, має двох дітей від першого шлюбу, має постійне місце проживання та роботу в університеті...

Судові слухання тільки розпочалися. А тим часом Дмитро Довгий та донька вбитої Ірини Турчик подали цивільний позов про відшкодування моральної шкоди у сумі півмільйона гривень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також