Торти — під забороною

2111 0

Ми у соцмережах:

Торти — під забороною

Після вживання тортів «Пташине молоко», придбаних у Рівному, 31 людина, в тому числі 13 неповнолітніх, потрапила до лікарняних закладів. Як з’ясувалося, причиною такого спалаху захворюваності стало масло з сальмонелою, яке використовувалося при виготовленні крему. Саме через це в обласному центрі повністю заборонили виготовляти кремові кондитерські вироби.

Злощасні торти, як було встановлено при опитуванні хворих, продавалися в кількох магазинах Рівного. Втім, порушень у їх зберіганні в цих торговельних закладах не виявлено. Натомість причину масової захворюваності знайдено в кондитерському цеху, звідки вони були завезені. Адже останній тиждень тут не працювала холодильна камера, тож масло, маргарин, дріжджі зберігалися без холоду. Крім цього, частина сировини для виготовлення тортів, у тому числі масло та яйця, не мала жодних документів про безпеку та якість, а восьмеро з 13 працюючих у цеху не пройшли обстеження на наявність стафілококу. Тож не дивно, що у відібраних на обстеження рештках торту «Пташине молоко» було виявлено кишкову паличку та стафілокок, а також виділено збудник сальмонели. За фактом масового отруєння кримінальну справу порушила прокуратура. Адже, за словами Рівенського міжрайонного природоохоронного прокурора Олега Кушніра, виявлені порушення свідчать про халатне ставлення до своїх обов’язків посадових осіб кондитерського цеху. Згідно зі статтею 377 Кримінального кодексу, винним у спалаху сальмонельозу загрожує штраф від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів, виправні роботи на термін до двох років або позбавлення волі до трьох років. Поки що діяльність кондитерського цеху призупинено, а прокуратура продовжує розслідування цієї справи і встановлює особи винних. Тим часом міська санепідемстанція аж до закінчення літнього сезону, тобто до 15 жовтня, повністю заборонила виготовлення у Рівному кремових кондитерських виробів та продаж тортів і тістечок місцевого виробництва. У свою чергу, районні санстанції проводять перевірки кондитерських цехів у районах області. Всього таких на Рівенщині 54, з них 28 — виготовляють вироби з кремами. Найбільше цехів з виготовлення кремових солодощів у Рівному — 13. На переконання завідувачки відділу гігієни харчування обласної СЕС Ніни Шуляренко, через заборону виготовляти кремові вироби ці підприємства не постраждають. Адже існує безліч інших кондитерських виробів, які виготовляються з овочевими та фруктовими начинками, джемами, шоколадом тощо. І зовсім не обов’язково робити акцент на кремах. Щодо позбавлення міста тортів, то, вважає п.Шуляренко, у цьому немає нічого страшного, адже торт не є продуктом першої необхідності. І його легко замінити печивом, коржами, асортимент яких нині у магазинах Рівного досить широкий. Крім цього, торти не корисні дітям, людям з захворюваннями печінки та цукровим діабетом. На жаль, вберегти місто повністю від кремових виробів санстанція безсила. Адже у Рівне завозять торти з інших міст та, незважаючи на заборону, продають на ринках. Складання протоколів та штрафування директорів ринку і продавців поки що результату не дають. Тому торти не продаються на базарі лише тоді, коли поруч знаходиться контроль. Тож кожен повинен сам потурбуватися про власне здоров’я і утриматися від купівлі кремових виробів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також