ТОВ «Агрохолдинг Зоря»: головне — ефективне виробництво

1035 0

Ми у соцмережах:

Михайло Клещевніков

Із 2015 року землі семи територіальних об’єднаних громад у Рівненському районі та однієї у Волинській області орендує Група компаній «VITAGRO». Ці роки стали випробуванням на професіоналізм та зрілість, й інвестор гідно його витримав. Зараз у ТОВ «Агрохолдинг Зоря» здійснюють сучасне виробниче планування, зважений агрономічний підхід і втілюють у життя всі аграрні процеси відповідно до стратегічних програм. На порозі нового 2022 року про результативність дій та плани на найближче майбутнє спілкуємося з директором ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Михайлом Клещевніковим.

— Рік, що минає, був для працівників агрохолдингу досить непростим та насиченим. У нашій виробничій програмі вирощування шести стратегічних культур: пшениці, ріпаку, кукурудзи, сої, ячменю та соняшнику. Якщо говорити про основні наші показники в цьому році, то ми зібрали по 6 тонн з гектара озимої пшениці, 4 тонни озимого ріпаку. Доволі хороші показники з урожайності ячменю, кукурудзи, соняшнику.

— Ваше господарство одне з небагатьох, яке підтримує та розвиває тваринницьку галузь. Чи має перспективи молочний напрямок і чи рентабельно утримувати тваринницьку ферму?

— У селі Білів Рівненського району є ферма, на якій утримуємо 350 корів дійного стада і 300 молодняку. Тваринницька ферма за показниками одна з кращих в Групі компаній «VITAGRO». У молочний комплекс спрямовано значні капіталовкладення. Паралельно з впровадженням тенденцій сімейного тваринництва ми розвиваємо ферму, застосовуємо нові раціони, покращуємо поголів’я великої рогатої худоби, взяли курс на збільшення голштинізованих порід. Щоденно ми здаємо до 8 тонн молока на Дубенський молокозавод.

У нас хороший кормовий фонд, заготовляємо силос, сінаж, компост, є техніка, фахівці, які досконало знають справу. Дуже добре, що власники підтримують напрямок тваринництва, тож є програма збільшення поголів’я, є і плани з переходу на племінне стадо. В наявності потужності, приміщення, можливості, все залежатиме від виробничої програми та економічного прорахунку. Водночас тваринництво — це органіка, яку вносимо в ґрунти і в такий спосіб підвищуємо родючість. Тому це інтегрована агрономічною службою задача.

— Зараз час такий, що без оновлення технічного парку годі мріяти про нові технології чи сучасні методи обробітку землі. Агрохолдинг може собі це дозволити?

— Звісно. Всю матеріальну базу можу охарактеризувати як новітню. Власники — прихильники нового і, головне, ефективного господарювання на селі. Тому в агрохолдингу практично немає старої техніки. Вся важка техніка представлена джондірами, кейсами, 507-сильними, це енергонасичені трактори, що одночасно виконують кілька операцій. Ми маємо обприскувальну техніку, широкозахватні сівалки, й парк цей постійно оновлюємо.

Для прикладу, в наступному році в інвестиції закладено придбання ще одного самохідного обприскувача на 30м ширини. Також очікуємо із заводу два нових трактори-джондіри, два культиватори. Відкидаємо традиційну оранку і впроваджуємо безвідвальний метод обробітку ґрунту. Працюємо з глибокорозпушувачами, щоб не порушувати структуру. Ці заходи спрямовані на покращення родючості та збереження ґрунтів.

— Які інноваційні проєкти є в найближчих планах?

— Якщо говорити про новації, то всерйоз взялися за меліоративну систему підприємства, адже багато заболочених територій, заліснених, що роками не оброблялися, із замуленими меліоративними каналами та високим рівнем ґрунтових вод. Ми придбали спеціальну техніку і понижуємо ґрунтові води, прочищаємо. На території господарства встановили насосну станцію, є мережа каналів, які ми відновлюємо спільно з регіональним офісом водних ресурсів.

Наступного року плануємо входити в «точне» землеробство, яке ми активно впроваджуємо, освоюємо новітні комп’ютерні технології, оснащуємо нашу посівну техніку новими приладами, використовуємо сучасні обприскувачі, йдемо в ногу з досягненнями світового землеробства. Це починається з агротехнічного аналізу землі, розуміння того, які поживні речовини потрібно вносити в ті чи інші ґрунти, де висока кислотність і що потрібно зробити для підвищення родючості території. Це як лікарі ставлять діагноз, так і ми попередньо визначаємо, як і чим лікувати. Далі GPS-позиціонування, електронна карта полів, це великий комплекс робіт, який будемо впроваджувати наступного року.

Ще один напрямок. Наступного року плануємо стратегію розвитку в Західному регіоні насіннєвої бази — зокрема, створюємо новий насіннєвий завод. Локація розташована в промзоні, тут хочемо вирощувати насіння пшениці, сої, інших культур. Уже купуємо обладнання і налагоджуємо співпрацю з партнерами. На даний час закладено насіннєві ділянки пшениці, ячменю. Спочатку маємо намір закрити потребу в насінні всередині господарства, а надалі будемо планувати реалізацію для наших сусідів.

— Водночас ефективність господарювання на землі оцінюють і власники землі — пайовики. Це залежить і від розрахунків за оренду землі. Чи своєчасно сплачуєте орендну плату?

— Так, об’єктивну оцінку нашій діяльності можуть дати лише люди. Ми намагаємося працювати взаємовигідно. Перш за все, вже практично виплатили орендну плату. Вона в нас не нижча ніж у партнерів. Завтра додаємо пайовикам ще зерно кукурудзи. Найкращою оцінкою є те, що пайовики переукладають договори з нашим господарством, і це дуже приємно. Важливо, що ми здійснюємо розрахунок не лише грошима, а й за бажанням власників паїв — видаємо пшеницю, олію, цукор, кукурудзу. Також виплачуємо адресну допомогу на лікування, поховання, народження дітей чи одруження.

Тісно працюємо з ОТГ, враховуємо побажання людей і спрямовуємо значні кошти на соціальні проєкти. За рішенням громади допомагаємо ремонтувати місцеві об’єкти, поліпшуємо інфраструктуру шкіл, дитсадків, культових споруд, зачищаємо сніг тощо. Намагаємося жити в унісон із пайовиками.

— І вам це успішно вдається. Отож рік наступний для вас — це…

— Це тільки ефективне виробництво. Наше завдання — заробіток коштів на гектарі землі. Це бізнесові плани. Водночас є велике бажання згуртувати колектив, що почуватиметься господарем на своїй землі. Попри всі виклики сьогодення хочемо, щоб наші фахівці не виїжджали за кордон у пошуках кращої долі, а залишалися тут зі своїми родинами, працювали на цих родючих землях і мали гарні заробітки. Тому ми створили систему заохочення, преміювання і стимулу. Правильне виконання поставлених завдань дає всі підстави для високої плати.

— Дякую за розмову і бажаю в новому році втілити в життя всі ваші амбітні плани та наміри.

Олена Іванюк.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також