За словами дієтологів, у весняні місяці в раціоні повинні бути продукти з високим вмістом вітаміну С, від якого залежить стабільність імунної системи. Вітамін С у великій кількості міститься в лимоні, апельсині, часнику й імбирі.
Водночас продукти, що містять вітамін С, як правило, є алергенними і з ними потрібно бути вкрай обережними, оскільки вони мають низку побічних ефектів. Наприклад, надмірне його вживання може спровокувати загострення захворювань шлунково-кишкового тракту. Ефірні олії, що містяться в його складі, можуть подразнювати стінки стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки. Через підвищений вміст кислоти в лимоні можуть виникнути проблеми з травною системою. Натщесерце можна додавати одну часточку лимона у воду. При гастриті й підвищеній кислотності — натщесерце не можна вживати лимон взагалі, а протягом дня не більше 30 г. Апельсини можуть бути найсильнішим алергеном. Безпечними рекордсменами за вмістом вітаміну С є яблука, петрушка, зелений перець, броколі, брюссельська капуста, свіжий кріп, цвітна капуста.