«Це не історична будівля, а халабуда!» — заявляє власник старого будинку, що на вулиці 16 Липня у Рівному

4510 1

Ми у соцмережах:

Павло Юсюк

Будівельники, які днями розбирали дах двоповерхового будинку, що на вулиці 16 Липня у Рівному, привернули увагу перехожих. Знову руйнують старий будинок! — почали обурюватися захисники міської історичної спадщини. І справді, схоже, стоятиме вже недовго там ця столітня будівля, яка, очевидно, таки має свою історію. Новий власник будинку Павло Юсюк, який раніше викупив квартири людей, що в ньому жили, не приховує намірів його знести і збудувати натомість щось сучасне. Адже поряд — ще три споруди, власником яких він є: готель та два кафе.

Святослав Стельмащук, член земельної комісії міської ради:

— Земельна ділянка за адресою: вулиця 16 Липня, 15 перебуває у приватній власності приблизно з 2005 року. Там близько 10 соток. Це дуже гарне місце в центрі Рівного, а той будинок, який там розташований, скажу відверто, пережив свій час. У нього понищений дах, немає опалення та вибиті вікна. Тому підприємець і звернувся до міської ради та розробив проект землеустрою, щоб змінити цільове призначення цієї земельної ділянки з «будівництва і обслуговування житлового будинку» на «для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури». Згідно з генеральним планом міста, там не можна будувати житлові будинки. Ділова зона дозволяє будувати лише торгово-офісні споруди.

Павло Юсюк, підприємець:

— Споруда стара, у неї зруйнувався дах. Тому я його і прибрав, щоб, бува, не впав комусь на голову. Я уже давно викупив той будинок, раніше там ще якийсь підприємець продавав тканини, але зараз він відмовився від оренди через поганий стан приміщення. В мене є документ — експертна оцінка, що той будинок не підлягає реконструкції взагалі. Просто кажучи, це халабуда, бо там немає навіть фундаменту. Звісно, будинок у такому стані там стояти не буде, бо він просто розсипається. Але будувати щось там поки не буду. Хоч у майбутньому планую привести там усе до порядку. Адже у центральній частині міста такого бути не може.

Віктор Гвоздинський, голова комітету з культури, мистецтва і духовності Громадської координаційної ради у Рівненській області:

— Цей будинок бажано зберегти у тому вигляді, який є, а не знищувати. Видно, що його доводять до такого стану, щоб потім знести. Цей цегляний будинок був збудований на початку ХІХ століття, приблизно у період з 1895 до 1900 р. Там дуже стара кладка. Його побудували євреї — у ті часи саме вони становили більшу частину населення Рівного та були досить заможними людьми. Прізвище архітектора будівлі треба шукати в архівах.

Цілком зрозуміло, чому нинішній власник цієї будівлі поспішає з оформленням документів та підготовчими роботами. На початку наступного року наберуть чинності нові правила, ухвалені Верховною Радою. Згідно з ними, не можна буде змінювати історичну частину міст та буде вимога — дотримуватись генерального плану.

На мою думку, аби такі споруди штучно не знищили, потрібно швидко завершити історико-опорний архітектурний план. Зараз влада постійно тягне із його затвердженням. Думаю, що це через забудовників. Адже цей вид містобудівної документації заборонить будувати вище трьох-чотирьох поверхів у центральній частині міста.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також