Це все ж не Мальдіви, а кар’єр цементного заводу

21472 2

Ми у соцмережах:

Це все ж не Мальдіви, а кар’єр цементного заводу

Останнім часом дуже популярним серед відпочивальників став кар'єр у Здолбунові, заповнений водою — місце таке дивовижно гарне, що його прозвали місцевими Мальдівами. Глибина водойми подекуди досягає близько десяти метрів, а штучно утворений ландшафт подібний до пустельного. Сама ж вода у поєднанні з крейдою та водоростями має незвичний бірюзовий відтінок, що додає ще більшої загадковості. Насправді ж це промисловий майданчик Здолбунівського цементного заводу — тут видобувають крейду для виготовлення цементу.

Ігор Давидюк, генеральний директор ПАТ «Волинь-Цемент»:

— Ми розпочали рекультивацію свого кар’єру. Такі водойми утворилися в результаті того, що при видобуванні породи утворюється заглибина, в яку надходять підземні води. Але з часом вони будуть усі закриті, бо виробництво триває постійно. В одному місці знімається порода, а в інше — засипається.

Ажіотаж щодо купання в кар'єрі триває кілька останніх років. Люди кажуть, що нібито у кар’єрі білий пісок. Аби його побачити, до нас їдуть відпочивальники аж із Костополя. Але це неправда, ніякого піску тут взагалі немає, це крейда. По-перше, це приватна територія і промисловий майданчик. Відпочивальники наражають себе на небезпеку, коли йдуть туди. Бо там їздять вантажні машини, які перевозять тонни крейди. Одна її брила — вагою з людину. Якщо вона випаде, то не виключений летальний випадок. Коли станеться непоправне, то відповідати будемо ми. По-друге, ці штучно утворені водойми є дуже небезпечними. Адже вони не пристосовані для купання. Як екскаватор виймав породу, то й такі схили залишилися. Зараз ми мусимо посилювати охорону кар'єру. Завдяки цьому в нас ще не було смертельних випадків.

Сергій Кондрачук, голова Здолбунівської РДА:

— Кар’єр — це територія промислового підприємства, яке веде промислову діяльність. Туди б не мали нікого пускати. Але оскільки територія цементного заводу дуже велика, то її важко фізично усю охороняти. Через це місцеві там підпільно купаються. Ажіотаж виник через соціальні мережі. Однак це не пляж, купатися там не можна. У самому Здолбунові вистачає місць для купання: Старомильське озеро, в районі гідропарку, в селищі Здолбунів-2. Всі ці пляжі мають офіційні паспорти, там постійно стежать за станом води та чергують рятувальники.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також