14 червня у світі відзначають день тих, хто добровільно і безоплатно дарує свою кров для порятунку життя інших – День донора. Відзначення цього свята запровадили у 2005 році на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві.
Рівненський обласний центр служби крові запрошує усіх охочих здати кров. Можливо, День донора стане початком хорошої звички – рятувати людські життя. Як зазначає директор підприємства Ліна Михальчук, донорська кров зараз вкрай необхідна.
«Понад 10 тис. донорів щороку в нашому закладі здають кров – ця кількість є середнім показником, але потреба в крові є завжди. До слова, одна здача крові може врятувати життя трьох людей. Ми закликаємо бути не байдужими і стати донором», - розповіла Ліна Михальчук.
Донорів приймають: пн – пт з 8:00 до 12:30, м. Рівне, вул. Степана Бандери, 31.
Донором може бути кожна здорова людина у віці від 18 до 60 років з реєстрацією в м. Рівне або Рівненській обл., яка дала згоду дати кров або плазму, та не має медичних і соціальних протипоказань. Прийом донорів в закладі служби крові проводиться на підставі документа, що посвідчує особу донора (паспорту) та ідентифікаційного коду. Перед медичним оглядом донор заповнює анкету, даючи відповіді на поставлені у ній запитання та завіряє їх особистим підписом.
У організмі людини міститься в середньому близько 5 літрів крові, тобто 7% від ваги його тіла. Доза кровоздачі абсолютно нешкідлива і безпечна для здоров’я донора, є 450 мл, причому він втрачає переважно рідку частину крові- плазму, яка відновлюється протягом 18-20 годин. Після здачі крові у донора зберігається добре самопочуття, апетит, нормальна працездатність.
Рекомендації донорам:
Не варто здавати кров після роботи в нічну зміну.
За три доби до кроводачі з раціону потрібно виключити жирну їжу і не вживати спиртні напої.
Ввечері на передодні кроводачі легка вечеря, а вранці, в день кроводачі обмежитись солодким чаєм з хлібом або нежирним печивом.
Безпосередньо після здачі крові не можна займатися важкою фізичною працею, вживати спиртні напої, управляти транспортними засобами, працювати на висоті.