З погляду ботаніки гарбуз, як і кавун, відноситься до ягід.
У гарбузі міститься каротин, вітамін А, чимало солей міді, заліза і фосфору, вітаміни групи B, C, E, D і рідкісний вітамін T, який прискорює обмінні процеси, перешкоджаючи ожирінню. У ньому багато калію, кальцію, магнію, цинку, кобальту, кремнію, фтору — життєво необхідних для здоров’я.
М’якоть гарбуза на 90% складається з води. У ній дуже мало калорій, зате чимало цінної харчової клітковини.
Гарбуз ідеальний як гарнір до м’яса, оскільки допомагає засвоювати важку їжу.
У гарбузів їстівне майже все: м’якоть, насіння, квіти.
Свіжий гарбузовий сік представляє собою натуральне снодійне. Також він є природним антиоксидантом.
Свіжа гарбузова м’якоть допомагає втамувати біль при поверхневих опіках.
Гарбузове насіння дуже корисне, причому насіння повністю зрілого гарбуза на порядок корисніше, ніж насіння молодого.
Біле насіння — найвідоміший народний засіб від глистів, найкраще після устриць джерело цинку і визнаний афродизіак.
Гарбузова олія неймовірно корисна і одна з найдорожчих у світі. Для виготовлення 1 л гарбузової олії потрібно 30–40 середніх гарбузів.
Найкращим смаком і поживними якостями володіють мускатні сорти гарбуза.
З допомогою страв із гарбуза простіше тримати організм у тонусі, худнути і гарнішати, а заодно — підтримувати сексуальну активність.
Найсмачніші плоди — середніх розмірів і не важчі за 5 кг; чим менший гарбуз, тим він солодший; хвостик повністю дозрілого гарбуза абсолютно сухий.
Цілі плоди без пошкоджень на шкірці можуть зберігатися в прохолодному (0–4°С) і сухому місці до наступного врожаю. В морозильнику очищена від насіння м’якоть зберігається до року, в холодильнику — близько тижня. Цілі гарбузи в холодильнику зберігати не можна.