Туберкульоз у Колоденці

2010 0

Ми у соцмережах:

Туберкульоз у Колоденці

Дівчинка, хвора на сухоти, навчалась у школі, не підозрюючи про свою хворобу. Не знали про це і її однокласники та вчителі. Тепер, коли це виявилось, у паніці — і самі учні, і їхні батьки. Випадок, що стався кілька тижнів тому в Колоденці, й досі не дає спокою як лікарям-фтизіатрам Рівенського тубдиспансеру, так і мешканцям селища. Флюорографічний знімок легенів 15-річної дівчинки вказав на запущену двосторонню форму туберкульозу — отже, дитина могла заразити людей навколо.

Сухоти в дитини виявили випадково. Батьки звернули увагу, що дівчинка дуже довго кашляє і вирішили відвести її на обстеження. Флюорограма дала підстави говорити про запущену форму туберкульозу, тому її й направили до обласного тубдиспансеру. Медики запевняють, що дитина почувається добре, проходить необхідний курс лікування, який триватиме щонайменше два-три місяці. Вчителі Колоденської загальноосвітньої школи ще не відійшли від потрясіння. Кажуть, що раніше у школі вже були випадки інфекційних захворювань, таких як кір, краснуха, але сухоти виявили вперше. Щороку школярам роблять пробу Манту. За іронією долі, торік щеплення робили саме в тому класі, де навчається хвора дівчинка. Але тоді з незрозумілих причин лікарі так і не перевірили в дітей реакцію на пробу Манту. — У мене дитина якраз навчається в класі разом із цією дівчинкою, — розповідає кореспонденту «РВ» заступник директора з навчально-виховної роботи Алла Наумова. — Їй разом з іншими дітьми робили пробу. Це вже пізніше ми разом із батьками дітей виявили, що медики не провели необхідного обстеження реакції учнів на вакцину. Коли звернулися до лікарів, то вже було пізно. Триденний термін, в який лікарі мають перевірити у дітей реакцію Манту, вже минув. Однокласники хворої на сухоти поставилися з розумінням до дівчинки. Принаймні ніхто з дітей не намагається навмисно уникати з нею спілкування. Навпаки, як стверджують вчителі, однокласники, поки школа закрита на карантин, провідують свою подругу. Після лікування вона продовжуватиме навчання у цій школі. — Ми не допустимо, щоб хтось криво подивився в бік цієї дівчинки, — запевняє пані Алла. — Вона ж не винна в тому, що захворіла. Але те, що у нас у школі створені сприятливі умови для поширення інфекційних захворювань, — це факт. Школа, якій вже 65 років, розрахована на 250 учнів, а навчається вдвічі більше дітей.

Коментар Ростислав Рожанський, головний лікар Рівенського обласного протитуберкульозного диспансеру: — Це неординарний випадок захворювання. Флюорограма легенів дівчинки показала запущену форму туберкульозу. Зазвичай, щоб такі зміни відбулися в організмі, потрібно півтора-два роки. А ця стадія відноситься до відкритої форми туберкульозу. Що могло слугувати причиною виникнення хвороби — ми не знаємо. Навіть мій колега Микола Романченко, який пропрацював у фтизіатрії вже кілька десятків років, був здивований, коли побачив на знімку дитячі легені у такому запущеному стані. У той же час у дівчинки жодної бактерії збудника туберкульозу нам виявити досі не вдалося. Тому для навколишніх дитина ніякої загрози як рознощик інфекції не становить. Власне, це підтвердило обстеження її однокласників і вчителів школи. Ні в кого з них туберкульозу виявлено не було.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також