Тут пів століття вчилися на кухарів та водіїв. Старшокласники здобували професію, навчаючись у школі

562 0

Ми у соцмережах:

Тут пів століття вчилися на кухарів та водіїв. Старшокласники здобували професію, навчаючись у школі

Будівля аварійна, а учнів — мало, — так міська влада пояснює потребу ліквідувати міжшкільний ресурсний центр на вулиці Соборній, 269, більш відомий рівнянам як навчально-виробничий комбінат, утворений ще 1974-го.

Тут старшокласники опановували найбільш популярні робітничі професії. Але нового навчального року у вересні вже не буде, а тих, хто не довчився, розподілять по інших закладах міста. Батьки учнів — проти. Чиновники ж запевняють, що рівень освіти не погіршиться, а утримання центру є економічно невигідним.

Андрій Мазур, начальник міського управління освіти:

— Приміщення МРЦ несе загрозу життєдіяльності учасників освітнього процесу. Під час сильних дощів затоплюється територія закладу та підвал (вода стоїть вище метра-півтора), оскільки колекторна система закладу не справляється з великою кількістю дощових вод. На даний час підлога першого поверху та балки, що її тримають у підвалі, прогнили та перебувають в аварійному стані: в результаті чого із 13 кабінетів першого поверху експлуатується лише 4. У критично небезпечному аварійному стані знаходиться будівля токарного цеху: внаслідок протікання даху несучі опори перекриття зазнали значних руйнувань, обвалюється карниз та цегла зі стін, є загроза руйнування газопроводу, який проходить по даній стіні до діючої котельні, що знаходиться в приміщенні цієї будівлі.

Мережа груп за професіями «Водій автотранспортних засобів», «Перукар (перукар-модельєр)» дублює підготовку фахівців закладами професійно-технічної освіти, фінансування яких здійснюється із місцевого бюджету. Профільне навчання за спеціалізацією «Кулінарія» у 10–11 класах, курси за вибором для учнів 8–9 класів «Основи технології приготування кулінарних страв» та «Основи технології приготування кондитерських виробів» забезпечують заклади загальної середньої освіти.

Кількість учнів у закладі кожного року зменшується. На початку 2023–2024 навчального року було заплановано набрати 27 груп (448 учнів), фактично набрано 20 груп.

Рівнянин Павло Брижатий написав міським чиновникам електронну петицію і збирає підписи, щоб РМРЦ не закривали:

— 20 червня Рівненська міська рада прийматиме рішення щодо подальшої долі цього легендарного закладу позашкільної освіти Рівного, випускником якого я є, здобувши тут спеціальність водія автотранспортних засобів категорії «С1» в 2021 році. 49 років цей заклад випускає водіїв, молодших медсестер, перукарів, няньок, швачок та кухарів... Міська влада прикривається «аварійним станом». Невже так складно знайти видатки в міському бюджеті на капітальний ремонт? Невже так складно комунікувати з Міністерством освіти і науки щодо відновлення?

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також