У керівників Рівненської облради премії по 200 – 300%, і це під час війни

12529 0

Ми у соцмережах:

У керівників Рівненської облради премії по 200 – 300%, і це під час війни

«Преміальна» лихоманка «косить» чиновників на Рівненщини без упину. То керівники Рівного “вляпались” в скандал після того, як не відмовили собі в задоволенні, у скрутний час війни, нарахувати премії. То очільники громад області раз у раз потрапляють у поле зору ЗМІ через бажання жити на широку ногу. Тепер ось, й керівництво Рівненської обласної ради, яке у вересні 2022 року розширило свою чисельність унаслідок появи ще двох заступників до 5 осіб, використовує гроші платників податків на премії для себе.

Пікантності ситуації додає і те, про що ми писали наприкінці минулого року в матеріалі «А може ту Рівненську облраду розпустити? Про це заговорила опозиція», що під час воєнного стану повноваження обласної ради суттєво обмежені. Зокрема, облрада вже не ухвалює бюджет, ці повноваження передані начальникам обласних військових адміністрацій. Профільна комісія обласної ради, в такій ситуації, виконує лиш роль статистів, які можуть хіба подивитися на головний кошторисний документ області.

Для чого така рада?

Ухвалення бюджету завжди було однією з головних функцій ради. Для цього рада має спеціальну комісію та посаду голови бюджетної комісії з-поміж депутатів, якому з того ж таки бюджету передбачений посадовий оклад у розмірі 13 500 гривень. Але про суми, які насправді отримують на руки, мова трішки нижче

Ось і виходить, що бюджетна комісія, депутати та голова облради із чотирма заступниками тепер не впливають на ухвалення бюджету й обмежені у своїх повноваженнях. На це звернули увагу самі обранці. На останній сесії депутат Андрій Сорока поставив під сумнів потрібність оплачуваної посади голови бюджетної комісії, а ще поставив риторичне запитання: «Для чого така рада?».

Чітку відповідь ні він, ні громадськість тоді не отримали, за винятком млявих пояснень Андрія Карауша та голови бюджетної комісії Ігоря Ясенюка про те, що, начебто, будуть контролювати процес його виконання.

Мільйона не вистачило

Тим часом стало відомо про суми коштів, які отримували торік керівники облради за таку свою роботу — з офіційної відповіді облради на інформаційний запит. Причому не такі вже й великі суми окладів суттєво відрізняються від тих коштів, які вони насправді отримують на руки — завдяки преміям, надбавкам, допомогам на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань.

Загалом 1 мільйон 556 тисяч 795 гривень платників податків витрачено на утримання керіваників облради лише за останні 4 місяці минулого року, такого складного для всієї країни.

Тут доречно нагадати, що ще в березні, після скандалу з преміями в Рівненській міській раді начальник військової адміністрації Віталій Коваль засудив чиновників, які в період війни преміюють себе. Було створено робочу групу з питань координації діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. З-поміж її завдань - аналіз пріоритетності та доцільності фінансових витрат місцевих бюджетів, з яких і виплачуються премії. Однак у публічній площині результати діяльності «контролерів» на цій ниві до нині жодного разу не оприлюднювалися.

Ще в листопаді ми писали, що депутат Рівненської обласної ради Роман Стасюк зареєстрував звернення до керівників усіх рівнів із проханням відмовитися від додаткових нарахувань до зарплати на час війни.

Тоді голова обласної ради Андрій Карауш в коментарі запевнив, що працюють без премій, що зарплат їм вистачає:

— Коли мене обрали головою ради, то я одразу пообіцяв, що не буде ніяких премій на час воєнного стану. Так і сталося. Жодному керівнику обласної ради, в тому числі й голові, премій не нараховували. Я отримав у вересні 38 тисяч гривень зарплати, щоправда, пропрацював неповний серпень. У заступників обласної ради заробітна плата менша від голови на 10%. На мою думку, чиновник не повинен бути бідним. Однак у військовий час кожен чиновник вільний розпоряджатися своєю премією, відповідно до свого сумління.

Зауважимо, що голова обласної ради за вересень дійсно не отримував премії, а лише надбавку до посадового окладу. Однак премію 265% посадового окладу та надбавку 50% отримував голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк. А також премії до державних свят - 100% у жовтні та 200% у листопаді та 73229,12 гривень. матеріальної допомоги на оздоровлення та вирішення соціально побутових питань.

Зарплати у відсотках і цифрах

А вже з жовтня премії, надбавки та премії до державних свят отримувало все керівництво Рівненської обласної ради.

Голова Рівненської облради Андрій Карауш: надбавка 94,6%; премія 120%; премії до державних свят - 100% у жовтні та 200% у листопаді; матеріальна допомога на оздоровлення та вирішення соціально побутових питань - 125696,82 гривень.

Перший заступник Микола Кучерук: надбавка 94%; премія 125%; премії до державних свят - 100% у жовтні та 200% у листопаді; матеріальна допомога на оздоровлення та вирішення соціально побутових питань – 115379,4 гривень.

Заступник голови Віталій Ундір: надбавка 95%; премія 130%; премії до державних свят - 100% у жовтні та 200% у листопаді; матеріальна допомога на оздоровлення та вирішення соціально побутових питань – 94105,38 гривень.

Заступник голови Олексій Бучинський: надбавка 95%; премія 130%-138%; премії до державних свят - 100% у жовтні та 200% у листопаді; матеріальна допомога на оздоровлення та вирішення соціально побутових питань – 98211,04 гривень.

Заступник голови Сергій Свисталюк: надбавка 94-95%; премія 125 — 130%; премії до державних свят - 100% у жовтні та 200% у листопаді; матеріальна допомога на оздоровлення та вирішення соціально побутових питань – 49786,23 гривень.

Вишенька на торті

Відповідно до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 1 липня 2022 року, святкові та неробочі дні на період війни скасовано. Вони є звичайними робочими днями. Постає питання, чи можна в цій ситуації виплачувати премію? Що стосується професійних свят – на них «воєнне скасування» не поширюється. Але є нюанс: професійні свята керівництва облради 23 червня – День державної служби та 7 грудня – День місцевого самоврядування, а премії вони отримували в жовтні та листопаді.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також