У Хомка – конфлікт з Мічудою? Чому звільнився начальник міської ДАБІ

4174 0

Ми у соцмережах:

У Хомка – конфлікт з Мічудою? Чому звільнився начальник міської ДАБІ

Тихо і без зайвого шуму керівник рівненської міської ДАБІ Віталій Самчук лишився своєї посади. Він написав заяву за власним бажанням напередодні весняних свят, яку погодив міський голова Рівного Володимир Хомко. Усе за найкращими тенденціями рівненської політики. Час підібрали відповідний, щоб не було зайвого розголосу в громадськості.

У схожій манері два роки тому від керівника міста йшов його заступник — Руслан Шевчук. Також за власним бажанням. Офіційна версія — втомився бути чиновником. Згодом його місце зайняв Віталій Герман, який позиціонує себе головним реформатором у місті. Кажуть, створює собі позитивний імідж на майбутні місцеві вибори. 

- Можливо, колись і міським головою буде, - так коментував тоді призначення Германа п.Хомко. Саме з ініціативи нового заступника Рівне створювало свою міську будівельну інспекцію, покладаючи на неї багато надій.

Адже з моменту її утворення міський голова отримав вплив на будівельні групи, які працюють на рівненському ринку. Раніше свою діяльність вони мали узгоджувати лише з обласною ДАБІ, яку очолює Ігор Мічуда. Останній напряму підпорядковується Києву.

Публічно ситуацію зі звільненням Віталія Самчука характеризують на подобі «молодий начальник не впорався зі своїми обов'язками». Проте припускаємо, що не все так просто. Адже будівництво - це великі гроші.

Міг бути конфлікт інтересів між обласними та міськими чиновниками. Можливо, першим раундом цього протистояння була скандальна ситуація із парканом біля будинку на вулиці Кавказькій, 9. Тоді міська влада запевняла, що ніяких незаконних робіт там не буде і у підприємця “порядок” з документами.


У свою чергу, керівник обласної архітектурно-будівельної інспекції п.Мічуда заявляв протилежне. Говорять, що через цей випадок міський голова Володимир Хомко жалівся на очільника обласної ДАБІ на «самий верх». Нібито той «пхав носа не в свої справи». Тому й приїзд у Рівне голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексія Кудрявцева не був випадковим.

На загал оголошували, що такий високий чиновник приїжджав до нашого обласного центру лише з однією метою — на відкриття міської ДАБІ. Хоч в політичних колах пліткували, що після урочистостей Кудрявцев вирішував напружену ситуацією, яка склалася у Рівному.

Не важко здогадатися, хто тоді отримав верх. Бо згодом “за результатами роботи” п.Мічуду нагородили грамотою.

Але не потрібно забувати, що зі створенням міської обласна ДАБІ у Рівному свого впливу не втратила. Тому її керівник зробив цілком прогнозований жест у відповідь — перевірку своїх колег з міста за результатами їх піврічної роботи.

Подейкують, що порушень уже назбиралося на півсотні аркушів А4. Хоч зараз вона ще триває, а результати господарювання рівненських чиновників на будівельному ринку не оголошені, та Самчук уже пішов з посади. Тепер, очевидно, на нього «повісять» усіх знайдені гріхи.

Віталій Герман, заступник міського голови:
- Зараз ні в кого немає великого бажання працювати в органах міської ради. Бо робити це непросто. Перед звільненням із Самчуком в мене відбулася розмова і не одна. Зараз обов'язки начальника міської ДАБІ виконує заступник Віталій Стасюк.

Ігор Мічуда, керівник ДАБІ Рівненщини:
- Триває перевірка. Уже знайдено чимало порушень. За її результатами буде прийнято рішення. На мою думку, туди потрібно призначити фахового начальника, щоб робота у сфері архітектурного-будівельного контролю в Рівному не була провалена.

Володимир Хомко, міський голова:
- Призначити нового начальника міської ДАБІ не так легко, бо до цієї посади — високі вимоги. Зараз немає такої людини. До того ж, майбутній кандидат не має бути пов'язаний ні з якою будівельною компанією. Цей молодий хлопець (Віталій Самчук — ред.) не був ні з ким пов'язаний. Однак на посаді “здувся” за два місяці. Приніс заяву на звільнення, кинув і втік.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також