У Кондрачука буде ніч, щоб залишитися головою

3577 0

Ми у соцмережах:

У Кондрачука буде ніч, щоб залишитися головою

У Рівненській обласній раді депутати затіяли переворот — 26 депутатів підписалися під проєктом рішення про відсторонення від посади голови ради Сергія Кондрачука. Це не перша спроба змінити чинного голову ради. Що буде цього разу — побачимо 12 серпня на сесії обласної ради. І питання тут не в особистостях, а в міжфракційних домовленостях. І цих голосів на сесії «Слузі народу» може цілком вистачити, щоб уже на серпневій сесії спробувати відібрати посаду в рівненських прихильників Петра Порошенка.

Наразі коаліція Сергія Кондрачука, висуванця на посаду «Європейської солідарності», знову дала тріщину. Слабким місцем цього разу виявилася частина фракції «За майбутнє», яка увійшла в коаліцію. Четверо з дев’яти депутатів підписалися під проєктом рішення про відсторонення голови ради, а саме — голова бюджетної комісії Ігор Ясенюк, керівник майнового комплексу Андрій Пехотін, депутати Валерій Редько та Володимир Чайка. Кажуть, що у самій фракції «За майбутнє» поки тривають внутрішні суперечки. Адже проти того, щоб віддавати всю повноту влади в області «Слузі народу», виступає голова фракції Руслан Потапчук. Є побоювання, що, маючи свого представника Віталія Коваля на посаді керівника ОДА, а тепер — ймовірно, й голови обласної ради, прихильники Зеленського зовсім перестануть рахуватися з думкою інших політичних сил.

У кулуарах ради висловлюють різні думки, чому голова бюджетної комісії Ігор Ясенюк почав розхитувати коаліцію. Кажуть, нібито фракція «Слуги народу» пообіцяла йому посаду голови Рівненської облради. Чи не тому Сергій Кондрачук вже подав у раду клопотання про усунення Ігоря Ясенюка з посади голови бюджетної комісії. Замінити його планують на голову фракції «За майбутнє» Руслана Потапчука. Ще одним реальним кандидатом на місце Кондрачука називають Андрія Карауша, який зараз очолює фракцію «Слуги народу» в обласній раді.

Однак як би політики не обмінювалися «люб’язностями», проте основна боротьба ще попереду. Адже до 12 серпня, на яке запланована сесія обласної ради, ще може багато змінитися. Зараз точно відомо, що переформатування у керівництві ради відбудеться. Або Сергій Кондрачук втримається на посаді та змістить голову бюджетної комісії Ігоря Ясенюка, або переворот таки відбудеться і рада отримає нового голову. Але все, як завжди, визначиться у ніч перед сесією. Як показує практика, саме тоді відбуваються фінальні домовленості.

Сергій Кондрачук, голова Рівненської облради:

У проєкті рішення про припинення моїх повноважень депутати перерахували кілька причин. Однією з них, зокрема, є винесення головою Рівненської облради на сесію політичних питань, що розколюють суспільство в умовах воєнного стану. Очевидно, що йдеться про заборону діяльності на Рівненщині Московського патріархату.

Тут варто пригадати хронологію подій. 20 травня у нас відбулася чергова сесія, де ми розглянули майже три десятки господарських питань. Потім 1/3 депутатів була ініційована позачергова сесія. На ній ми мали розглянути питання про заборону діяльності осередків «русского міра» в області. На ту позачергову сесію політичні сили «Сила і Честь», «За майбутнє», «Батьківщина» та «Слуга народу» не прийшли. Через це вона не відбулася. Відповідно до регламенту ради, засідання сесії мають відбуватися не рідше, ніж раз у квартал. Тому я призначив засідання сесії на 12 серпня.

Окремо відомо, що представники Рівненської єпархії УПЦ (МП) звернулися до Генерального прокурора та поліції, щоб проти мене порушили кримінальну справу. Ті рішенням суду добилися того, щоб ця справа була порушена. Причиною стали мої висловлювання про те, що Московський патріархат поширює на Рівненщині ідеологію «русского міра». Коли я звернувся до своїх колег за підтримкою, то ті ж депутати, які проігнорували позачергову сесію про заборону Московського патріархату, поставили свої підписи під проєктом рішення про моє відсторонення.

Ігор Ясенюк, голова бюджетної комісії:

Вважаю, що зараз коаліція в обласній раді має бути з усіх 64 депутатів. І до цього ми маємо рухатися. Всі депутати проголосували за бюджет 2022 року. Оце є оцінкою роботи. Тепер хай депутати оцінять роботу голови обласної ради за цей період. Він хай продемонструє нам, де в раді є консенсус. Серед депутатського корпусу було чимало конфліктів. Голова обласної ради мав би нас консолідувати, проте він лише піарив свою політичну силу. Рішення про Московський патріархат тут взагалі ні до чого. Це лише крок Сергія Кондрачука, щоб зробити із себе мученика. Рішення про заборону Московського патріархату депутатам абсолютно нецікаве, бо воно не має жодної юридичної сили, а лише призведе до політичної напруги в селах.

Зараз говорять, що я претендую на посаду голови ради. Але це неправда. Взагалі депутати — це не раби на галерах. Кожен депутат має свою думку та визначиться на сесії.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також